Počasí dnes15 °C, zítra11 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Divočáky láká v Jablonci na sídliště bioodpad v zahradách se zbytky jídla nebo posekanou trávou

Přemnožení divočáci míří stále častěji na jablonecké sídliště Žižkův Vrch i do areálu Srnčího dolu. Jedním z důvodů, který je do zastavěných oblastí města láká, je velké množství bioodpadů se zbytky potravin na zahradách na hranici lesních pozemků.

„V oblasti Žižkova Vrchu a Srnčího dolu se potýkáme s problematikou černé zvěře, která vstupuje do zastavěné zóny města Jablonce již několik let. Je třeba upozornit, že jedním z důvodů, které prasata lákají ke vstupu do města, je velké množství bioodpadů podél celé hranice lesních pozemků od ulice Na Výšině, Ještědská, Družstevní přes Panenskou, Na Kopci až po Puškinovu a Bousovu. Jedná se o téměř souvislou řadu,“ říká Petra Němečková z oddělení životního prostředí a státní památkové jabloneckého magistrátu.

Podle jejích slov se v bioodpadech nachází zbytky potravin, posekaná tráva nebo odpad ze záhonů. „Stačí i hromady posekané trávy, ve kterých v průběhu času tlením vzniká prostředí velmi vhodné pro larvy a ponravy. Ty jsou pro černou zvěř pochoutkou, za kterou se budou vždy vracet a která je bude lákat dále do města,“ vysvětluje Němečková s tím, že vyhazováním bioodpadu za své ploty si lidé aktivně lákají prasata do blízkosti domů. Přitom Jablonečané s trvalým pobytem mohou odevzdat bioodpad do sběrných dvorů na Proseči nebo v ulicích Želivského a Belgická v jakémkoliv množství a zdarma.

„Proto občany vyzýváme: začněte likvidovat bioodpady jinak, správně. Nevyvážejte je přes silnici na lesní pozemek jiných vlastníků! Tím částečně zabráníte návštěvám prasat v oblasti Žižkova Vrchu a Srnčího Dolu,“ apeluje na veřejnost Petra Němečková.

Jablonec nad Nisou bojuje s přemnoženými divočáky už několik let. V průběhu let připravilo město už několik opatření, jak jejich počet regulovat a vytlačit zvířata z obydlených oblastí zpět do lesů. Zakoupilo odchytovou klec, uzavřelo lesy kvůli odlovu, který podporuje. „Během minulé lovecké sezóny, která trvala od 1. dubna 2023 do 31. března 2024, bylo v honitbě Rádlo odlovených 145 kusů divokých prasat a deset uhynulo,“ připomíná lesní hospodář honitby Rádlo Jan Bejdák. V sezóně 2019/2020 myslivci složili 39 kusů, o rok později už jich bylo 45 a v sezóně 2021/2022, kdy bylo třeba také uzavřít část honitby, bylo odlovených 84 kusů.

V červnu 2024 doputoval i na Jablonecko prasečí mor, avšak prokázaná nákaza v tomto území, ačkoliv je v uzavřeném pásmu II, v podstatě obyvatele nijak neomezila. „Do lesů je možné nadále chodit, jediné, nač je třeba si dát pozor, je nákup masa z divočáků. Ten je v tuto chvíli zakázaný,“ připomíná Vratislav Pavlín, vedoucí oddělení krizového řízení a dodává, že je pouze nutné každý nález uhynulého zvířete ohlásit, a to buď na veterinární správě, městské policii nebo přímo na oddělení krizové řízení jabloneckého magistrátu.

Uzavřené pásmo II je území s výskytem afrického moru prasat. V Libereckém kraji zabírá 786 kilometrů čtverečních od hranic s Polskem a Německem a zasahuje až k Jablonnému v Podještědí, Liberci, Jablonci nad Nisou a na východě k Harrachovu.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky divočák, černá zvěř, Jablonec nad Nisou, sídliště, bioodpad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divočáky láká v Jablonci na sídliště bioodpad v zahradách se zbytky jídla nebo posekanou trávou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.