Počasí dnes15 °C, zítra11 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Turnov koupil chátrající malou vodní elektrárnu Shořalý mlýn. Stane se součástí nové obytné čtvrti

Novou obytnou čtvrť chce v areálu Koňského trhu vybudovat v budoucnosti město Turnov. Postupně kvůli tomu vykupuje pozemky v této lokalitě. Naposledy malou vodní elektrárnu v areálu Shořalého mlýna, která je už léta nefunkční a chátrá.

Malou vodní elektrárna v areálu Shořalého mlýna na Koňském trhu odkoupil Turnov ve spolupráci s Městskou teplárenskou Turnov. Jde o další část Koňského trhu, ve kterém město postupně odkupuje pozemky. „Po dvaceti letech, kdy reprezentace města doufala v řešení prostoru Koňského trhu pomocí privátních developerů, jsme v roce 2020 po důkladném zvážení zastupiteli, přistoupili k nákupu areálu pily. Navázali jsme nákupem areálu KERI a areálu Shořalý mlýn. Společně máme ideu nové obytné čtvrti. Místa ve středu města, kde se bude lidem dobře bydlet, a které naše město ušetří fenoménu vymírajících center měst. Nebudou zde jen bytové domy, ale také nový městský park, nová náplavka u Jizery, a třeba i objekt mateřské školy či nové parkovací kapacity pro centrum města,“ popisuje vizi přeměny místa starosta města Tomáš Hocke (Nezávislý blok).

Turnov má k dispozici i studii urbanistické koncepce, která přibližuje, jak by jednou nová městská čtvrť mohla vypadat, prohlédnout si ji můžete zde

Část objektů Shořalého mlýna město vydražilo už na podzim roku 2023, objekt malé vodní elektrárny byl tehdy z aukce vyjmut. Záměr na dokoupení objektu i vybavení byl dál projednáván v radě i zastupitelstvu, které nakonec koupi malé vodní elektrárny Shořalý mlýn i navržený způsob financování a provozování odsouhlasilo na svém prosincovém zasedání. 

Koupí a správou malé vodní elektrárny byla pověřena Městská teplárenská Turnov, s. r. o., která ve spolupráci s městem Turnov v průběhu první poloviny roku 2024 intenzivně jednala o podmínkách nákupu s prodávajícími. Finální znění smlouvy na svém květnovém jednání potvrdila rada města. Jak už dříve uvedl místostarosta Jan Lochman (PROTO), jedná se o výsledek složitých jednání. „Je to nicméně strategický nákup pro město, vodní elektrárna společně s fotovoltaikami na střechách městských objektů bude výrazným krokem k větší energetické nezávislosti,“ uvedl.

Cena objektu malé vodní elektrárny, včetně strojního a technologického vybavení, dosáhne 50 milionů korun. „Zprovoznění technologií si samozřejmě vyžádá další investice. Počítá se s dotační podporou rekonstrukce, nové dotační tituly by měly být vyhlášeny v průběhu roku 2025. Souběžně s přípravou nákupu elektrárny probíhala analýza pro plánované zprovoznění, připravují se hrubé studie možných variant rekonstrukce,“ vysvětluje mluvčí turnovské radnice Marcela Jandová.

„Malá vodní elektrárna bude přínosem pro ekonomiku některých městských zařízení, přímý kabel by například mohl vést do areálu Maškovky, který je hlavně v zimě velmi energeticky náročný. Věřím, že vynaložené náklady se postupně budou do městské pokladny vracet. Dalším pozitivem je postup ve výkupu pozemků na Koňském trhu, protože bez toho zde plánovaná nová městská čtvrť nevznikne a asi nikdo z obyvatel tu nechce brownfield, který je tam nyní,“ uzavřel Jan Lochman, do jehož gesce spadá právě i energetika.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením města Turnov

Štítky mlýn, energetika, investice, obytná čtvrť, Turnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blanka Košeljová

Tak snad nebudou záplavy.

Pátek, 16. srpna 2024, 07:11Odpovědět

Turnov koupil chátrající malou vodní elektrárnu Shořalý mlýn. Stane se součástí nové obytné čtvrti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.