Počasí dnes15 °C, zítra11 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Co bude dál s libereckým bazénem? S rekonstrukcí se počítá, v případě války firem plánuje Liberec zimní provoz

Liberec by se měl už v pondělí dozvědět, která stavební firma se ujme kompletní rekonstrukce plaveckého bazénu. Vítěze zakázky, který vzešel z doporučení výběrové komise, bude právě v pondělí schvalovat rada města. V případě, že by se ostatní zájemci o zakázku rozhodli věc předat Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a rekonstrukci tím opět odsunout, má Liberec pro bazén připravenu variantu B. Počítá v ní se zimním provozem pro veřejnost.

Rekonstrukce bazénu byla pozdržena v souvislosti s vyšetřováním korupční kauzy zakázek liberecké radnice. Dle některých médií patřila totiž tato zakázka k těm, které policie prověřuje v souvislosti s obviněním bývalého náměstka primátora Petra Židka z ODS. Právě on ji měl původně na starost. Aby radnice vyvrátila pochybnosti u této zakázky, vyměnila administrátora soutěže. „Nechali jsme si také prověřit projektovou dokumentaci na rekonstrukci bazénu stavební fakultou Českého vysokého učení technického (ČVUT). To žádnou podezřelou manipulaci s ní neodhalilo. Se stavební dokumentací dle nich nebylo nijak manipulováno,“ říká primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj). Posudek zároveň podle něj upozorňuje na zhruba stovku menších i větších rizik kvality této projektové dokumentace. „Budu proto u realizace stavby požadovat vznik jakéhosi supervizorského týmu stavebních odborníků, kteří budou tyto odhalené vady, chyby a doporučení stavební fakulty ČVUT napravovat a reflektovat,“ dodává primátor Liberce.

Posudek vyšel Liberec na 1 milion a 800 tisíc korun. Podle primátora jde ale o účelně vynaložené peníze, které projektu na rekonstrukci bazénu pomohou. „Jedním z nejdůležitějších výstupů tohoto posudku je provedení destruktivní zkoušky 28 nosníků na 50 metrové dráze v bazénu. Abychom zjistili, v jakém jsou stavu. Zda budou stačit menší opravy nebo jsou ocelové nosníky třeba významně zasaženy korozí. V tom případě by bylo nesmyslné je pouze opravovat. ČVUT doporučuje mít tyto informace v ruce ještě před zahájením zakázky a nenechat zjišťování až na stavební firmě. Prostě abychom byli dobře připraveni a měli v ruce silné karty,“ doplňuje Jaroslav Zámečník.

V případě, že rada města v pondělí zhotovitele rekonstrukce stavební části bazénu schválí, poběží 15 denní lhůta pro případné námitky. „Věříme, že žádné nebudou, ale může se také stát, že si firmy mezi sebou budou prostřednictvím Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže vyrovnávat účty a nebude kvůli tomu možné smlouvu s vybraným dodavatelem v září podepsat. Pro tento případ máme připravenu variantu B, kterou je jeho alespoň částečný provoz bazénu pro veřejnost i během zimy,“ uvádí primátor. Liberec už pověřil vedení bazénu přípravou prodloužení provozu minimálně do října. V případě komplikací s podpisem smlouvy pak i během zimního období. „V provozu by byl jen 25 metrový bazénu a vstupovalo by se do něj bokem zvenčí. Jak už jsme dříve zmínil, na velkém bazénu bude potřeba provést destruktivní zkoušky 28 nosníků, což si vyžádá vybourání podlahy a části střechy. A to provoz v něm logicky neumožňuje,“ uzavírá primátor Liberce.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martina Petrášková

Štítky Liberec, bazén, rekonstrukce, zakázka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mirek Kopecky

Kdopak si namastí kapsu, Primátor a spol .je tam hodně lidí co mají natažené ruce a čekají odkud co kápne.Ty posudky bych nechal všem radním zaplatit.

Úterý, 20. srpna 2024, 18:09Odpovědět

Zdenek Valina

Válka firem? všechno začíná a končí u primátora a jeho věrných. Kolikátý posudek už to je? každý z nich stál statisíce, teď se budeme tvářit že vlastně za to mohou firmy pokud se rekonstrukce bazénu pozdrží. Článek naprosto tendenční. nicneříkající a plytký.

Neděle, 18. srpna 2024, 16:56Odpovědět

Yvana Pampeliška

Never ending story. Je vidět, že tady nejde o blaho liberečanů, ale o válku firem. Nechutný.

Neděle, 18. srpna 2024, 13:29Odpovědět

Co bude dál s libereckým bazénem? S rekonstrukcí se počítá, v případě války firem plánuje Liberec zimní provoz  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.