Počasí dnes15 °C, zítra11 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Mrtvé ryby v Harcovském potoce na přehradě. O ekologickou havárii nešlo

Na přítoku Harcovského potoka do Liberecké přehrady jsou na začátku u restaurace Bílý Mlýn ve vodě mrtvé ryby a voda tam zapáchá. Takové hlášení přijala dnes odpoledne tísňová linka 112 od Harcovské přehrady. Naštěstí se ukázalo, že za úhynem ryb nestojí žádná ekologická katastrofa, ale vypouštění štěrkové zdrže nad přehradou, které dnes proběhlo v režii Povodí Labe.

„K přehradě chodím v těchto parných dnech koupat psa. Je sice vypuštěná, ale zezadu se do ní vlévá Harcovský potok a voda je tam krásně svěží. V Liberci bohužel není moc jiných míst, kam se psem k vodě vyrazit. Dnes ale voda nebyla čirá, ale zakalená, zapáchala a ve vodě a na břehu ležely mrtvé rybky,“ popisuje důvod telefonátu na linku 112 mladá žena z Liberce, která si nepřála být jmenována.

Na místo během chvíle dorazili profesionální hasiči a také policejní hlídka. „Ve vodě není žádná viditelná skvrna, ohledáním místa jsme vyloučili ekologickou havárii. Kolegové prověřili nádrž nad přehradou a zjistili, že je čerstvě vypuštěná. Rybky byly dolů potokem nejspíš spláchnuty právě odsud,“ hlásil na místě do vysílačky velitel zásahu Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje.

Jeho slova Liberecké Drbně posléze potvrdil i Pavel Šenk z Povodí Labe. „Štěrková zdrž nad vodním dílem Harcov byla dnes vypuštěna, protože v ní bude v příštím týdnu probíhat geodetické zaměření nánosů za účelem určení jejich objemu,“ popsal. Podle něj je tedy více než pravděpodobné, že menší rybky se při vypouštění dostaly ze zdrže potokem na přehradu, stejně jako ty, které byly ve zdrži například uhynulé.

Vypouštění štěrkové zdrže provádí Povodí Labe po zhruba 9 letech. „Pravidelnost nelze určit, vždy záleží na tom, jak vysoké jsou vody, kolik je bouřek, přívalových dešťů. K vypouštění se přistupuje tehdy, když je nánosů už příliš. V příštím týdnu geodeti nánosy zaměří, abychom měli přesné údaje o jejich objemu kvůli vyčištění a pak bude zdrž opět napuštěná,“ uzavírá Pavel Šenk.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martina Petrášková

Štítky Liberec, Harcovský potok, Harcovská přehrada, úhyn ryb, Povodí Labe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mrtvé ryby v Harcovském potoce na přehradě. O ekologickou havárii nešlo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.