Počasí dnes15 °C, zítra11 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Neziskovky chtějí rozšířit mokřady v Jablonném. Už teď mají deset hektarů

Už deset hektarů má mokřadní areál, který v uplynulých letech vznikl v Jablonném. A v budoucnu by se mohl rozšířit o nové tůně a revitalizaci Panenského potoka. O rozšíření usiluje spolek Čmelák společně s libereckým Institutem pro udržitelný rozvoj (IPUR).

„Jsme teprve na začátku, klíčové bude, jak se na záměr budou dívat vlastníci jednotlivých pozemků, které začínáme oslovovat. To určí i záměr, v jakém rozsahu se projekt bude realizovat,“ uvedl Jan Korytář ze spolku Čmelák.

V ideálním případě podle něj vzniknou nejen další nové tůně, ale podaří se domluvit i revitalizaci regulovaného koryta Panenského potoka. „Klíčové bude samozřejmě stanovisko správce toku, kterým je Povodí Ohře,“ dodal.

Při přípravě projektu budou ekologové vycházet nejen ze současného stavu, ale i z historických podkladů. Zahájení prací na projektu podpořilo v roce 2024 Ministerstvo životního prostředí ČR částkou 300 tisíc korun. Začátek realizace prvních opatření je plánován na rok 2028.

Mokřady u Jablonného vznikly na zanedbaném místě plném skládek. Během let zde vznikla soustava devíti různě velkých tůní, ve kterých našlo svůj domov mnoho vzácných druhů rostlin a živočichů. Celá lokalita byla zároveň zpřístupněna lidem.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se souhlasem spolku Čmelák

Štítky mokřady, jablonné, čmelák, ipur

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Neziskovky chtějí rozšířit mokřady v Jablonném. Už teď mají deset hektarů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.