Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

První veřejné toalety s nepřetržitým provozem budou v Liberci fungovat už koncem roku

Hned dvě veřejné toalety s nepřetržitým provozem začnou koncem roku fungovat v Liberci. Jedna bude na Sokolovském náměstí v horním centru města, druhá pak v budově Uranu u autobusového nádraží. Zatímco toaleta na Sokolovském náměstí bude umístěna ve speciální samočistící buňce, v Uranu bude přímo součástí objektu s vlastním bočním vchodem.

„Po velkých peripetiích se nám konečně podařilo najít firmu, která by toaletu na Sokolovském náměstí zrealizovala. Oslovili jsme přitom 75 firem z celé republiky, zájem ale nebyl. Nakonec se nám podařilo domluvit s firmou z hradeckého kraje,“ popisuje snahu Liberce náměstek libereckého primátora Jiří Janďourek (Starostové pro Liberecký kraj).

Toaleta na Sokolovském náměstí bude umístěna u podzemních kontejnerů ve speciální buňce. „Její rozměr bude 2 krát 2 metry, vnitřek bude celý oplechovaný, dveře do ní se otevřou po platbě a po vykonání potřeby se sama vyčistí,“ dodává Janďourek. Buňka bude v provozu 24 hodin denně a 7 dní v týdnu.

Druhá veřejná toaleta, která bude v provozu také nepřetržitě, se pak otevře opět koncem roku v budově Uranu, který nyní prochází rekonstrukcí. Liberec se tak konečně dočká toalet, na které je možné dojít si kdykoli během dne či noci. Zatím totiž ve stotisícovém Liberci fungují jen veřejné toalety s omezenou dobou provozu. „Jde o toalety na vlakovém a autobusovém nádraží, v prostorách terminálu MHD ve Fügnerově ulici nebo v přízemí radnice. V minulosti jme chtěli zapojit i restaurace v širším centru města, kterým jsme odpustili poplatek za umístění předzahrádek na pozemcích města. Sám jsem jich oslovil asi 40, nakonec se jich zapojilo jen 6. Při osobní kontrole jsem ale zjistil, že ne ve všech jsou toalety veřejnosti volně přístupné. Velmi nás proto těší, že se už koncem tohoto roku podaří zprovoznit hned dvě toalety, které budou k použití kdykoli budou lidé potřebovat,“ uzavírá primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se souhlasem města Liberec

Štítky Liberec, veřejná toaleta, WC

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Yvana Pampeliška

A proč nemohou fungovat toalety na Soukenném náměstí?

Úterý, 20. srpna 2024, 09:39Odpovědět

První veřejné toalety s nepřetržitým provozem budou v Liberci fungovat už koncem roku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.