Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Kabinu lanovky na Ještěd koupilo Národní technické muzeum. K vidění je v depozitáři

Kabina lanovky, která desítky let jezdila na Ještěd, je nově v majetku Národního technického muzea (NTM). Muzeum ji umístilo do železničního depozitáře v Chomutově, kde už je k vidění.

Lanovka na Ještěd byla poslední lanovou dráhou na našem území provozovanou národním dopravcem České dráhy. Před třemi lety ale došlo k její tragické nehodě, kterou nepřežil strojvůdce. Jedna kabina se zřítila, tu druhou nyní získalo Národní technické muzeum.

Nyní si lidé budou moci kabinu prohlédnout. „Národní technické muzeum zakoupilo od Českých drah kabinu lanové dráhy na Ještěd, kterou převezlo do Železničního depozitáře NTM v Chomutově, kde je k vidění od středy 21. srpna 2024,“ uvedl generální ředitel NTM Karel Ksandr.

V depozitáři muzeum uchovává například také části původní sedačkové lanovky na Sněžku, která byla demontována v roce 2012. „Tyto exponáty jsou významnými doklady dnes již neexistujícího odvětví –⁠⁠⁠⁠⁠ československé lanovkářské výroby. Kabinu lanové dráhy na Ještěd se podařilo zakoupit díky finančnímu příspěvku Ministerstva kultury, za což je Národní technické muzeum vděčné,“ dodal.

Kabina jezdila na Ještěd od roku 1975 do roku 2021. „Jednalo se o unikátní dráhu, protože tento typ s proti sobě jedoucími velkokapacitními kabinami je u nás ojedinělý. Lanovku provozovaly Československé a později České dráhy do roku 2021, kdy byl její provoz po tragické nehodě ukončen,“ dodal mluvčí muzea Jan Duda.

Jak bude vypadat lanovka na Ještěd? Město její návrh svěřilo designérce Marešové

Podobu kabiny pro novou lanovou dráhu na Ještěd v Liberci vytvoří ještě letos designérka Anna Marešová a její studio. Marešová je kromě jiného autorem návrhu designu pro chystané nové vozy lanovky na pražském Petříně. Liberec zaplatí firmě Marešové...

Liberec nyní připravuje novou lanovku na Ještěd. Její výslednou podobu navrhuje designérka Anna Marešová a její studio. Marešová navrhla například nové vozy lanovky na pražském Petříně. Liberec zaplatí firmě Marešové za vytvoření designerské studie kabiny pro ještědskou lanovku zhruba 2,4 milionu korun.

Na Ještěd už ale nebude jezdit s proti sobě jedoucími kabinami, město vybralo variantu takzvané tramvaje a jedné vysokokapacitní kabiny. Radnice odhaduje, že lanovka bude v provozu nejdříve na začátku roku 2029.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Národního technického muzea

Štítky ještěd, lanovka, kabina, technické muzeum, liberec, chomutov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kabinu lanovky na Ještěd koupilo Národní technické muzeum. K vidění je v depozitáři  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.