Počasí dnes21 °C, zítra18 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Rekonstrukce kina Varšava má začít v září. Vyjde na více než šedesát milionů

Po dvanácti letech začne rekonstrukce libereckého kina Varšava. Od roku 2012 se rekonstrukce řešila, až nyní ale opravdu začne. Vedení města vybralo firmu, která ji za 61 milionů korun provede. Začít se má ještě v září a práce potrvají osmnáct měsíců.

„Konečně jsme dospěli do stavu, kdy jsme vybrali firmu, která bude rekonstruovat celé kino,“ uvedl primátor města Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK).

V prvním výběrovém řízení se nikdo nepřihlásil, město tak muselo částku navýšit o pět milionů korun. „Dostali jsme jednu nabídku a jsme rádi, že se našel zhotovitel, firma CL-Evans,“ dodal.

Práce by mohly začít v září, pokud výběrové řízení někdo nenapadne. Hotovo by pak mělo být na jaře roku 2026. „Financování půjde z rozpočtu města, ale věříme, že z větší části to bude z evropských fondů, která je na kulturní památky,“ dodal s tím, že objekt je památkou zhruba rok a půl.

Sál kina i interiéry čeká v dalších měsících generální rekonstrukce, nová bude vzduchotechnika, elektroinstalace i jevištní technologie. Součástí rekonstrukce je také oprava fasády a prostoru před kinem, výměna rozvodů vody, kanalizace, vytápění i oprava hydroizolace a drenážního systému.

Kinu hrozil zánik před 16 lety, kdy ho radnice kvůli nedostatku peněz na rekonstrukci a konkurenci nově postavených multikin uzavřela. V roce 2014 ale jeho provoz obnovila skupinka nadšenců sdružená ve spolku, který si Varšavu od města pronajal.

Spolek by měl fungovat i po dobu rekonstrukce kina, nyní hledá ve spolupráci s městem náhradní prostory. Přes léto se v kině nepromítá, nyní se už tak vše připravuje na začátek prací. „Musíme vše do konce srpna vystěhovat," řekl ředitel spolku kino Varšava Ondřej Pleštil.

Podle něj o kino opět roste zájem. „Po covidu jsme zase začali normálně fungovat a návštěvnost má vzestupnou tendenci. Loni jsme měli 20 tisíc návštěvníků, letos za první pololetí skoro 12 tisíc," dodal.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky varšava, kino, rekonstrukce, CL-evans

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce kina Varšava má začít v září. Vyjde na více než šedesát milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.