Počasí dnes8 °C, zítra10 °C
Pátek 13. září 2024  |  Svátek má Lubor
Bez reklam

V Liberci začíná festival skla a šperků Crystal Valley Week. Pestrý program nabízí na 25 místech

Zajímavé výstavy, exkluzivní módní přehlídky, instalace skla ve spojení s floristy, nádherné lustry v nevšedních prostorách města, křišťálový trh v knihovně, vánoční tramvaj, kreativní dílny nebo sklářské pece před radnicí. To je jen střípek programu, který ode dneška do soboty 31. srpna nabízí třetí ročník festivalu skla, šperku a bižuterie Crystal Valley Week v Liberci.

Crystal Valley Week, neboli Týden Křišťálového údolí, je vyvrcholením celoroční práce týmu, který významně popularizuje české sklářství a šperkařství v Libereckém kraji. „Letos se do festivalu Crystal Valley Week zapojí na 80 tvůrců a laťka je nastavena opravdu vysoko. Kromě skvělých českých umělců zapojíme letos vůbec poprvé i hosty ze zahraničí, konkrétně z Holandska a Německa, kteří jsou ale s českým sklářstvím propojeni,“ říká ředitel krajského projektu na podporu cestovního ruchu Křišťálové údolí (Crystal Valley) David Pastva.

V běžně nepřístupném prostoru neorokokové Kavárny Pošta se představí nizozemští tvůrci Hans van Bentem a Rachid Assoui. „Ve spolupráci se sklárnou Pačinek a libereckou modelingovou agenturou Rea Models připravili výstavu Keep on dreaming, ve které budou k vidění skleněné a další objekty Hanse van Bentema a módní kreace jeho partnera Rachida Assoui. Vernisáž proběhne už dnes v 17 hodin, návštěvníky čeká osobní setkání s tvůrci a komentovaná prohlídka výstavy, která volný prostor kavárny překvapivě změní,“ říká za Crystal Valley Week Lucie Fürstová.

Už zmíněná dvojice zahraničních autorů stojí také za další akcí, na kterou festival zve v pátek, za audiovizuální show nazvanou Desert Rose. „Hosté ji můžou zažít v pátek 30. srpna v industriálním prostoru libereckého tramvajové depa. Návštěvníky show čeká nezapomenutelný zážitek na světové úrovni plný okouzlujících módních kreací, živé hudby a tance. Barvitá společná cesta, která začíná v Orientu a pokračuje přes latinskou Ameriku až do Evropy, povede mimo jiné přes Paříž, Venezuelu a Amsterdam. Hosté zažijí nejen přechody mezi světadíly, ale i mezi realitou a fantazií, historií a současností. Půjde o večer plný překvapivých momentů, barev a tónů,“ láká na páteční show Lucie Fürstová.

Třetí zahraniční účastnicí festivalu Crystal Valley Week je pak německá umělkyně Vivian Friedrich. „Performerka a choreografka, která žije v Barceloně, propojuje novodobé cirkusové umění s českým sklářstvím, inspirovala se v novoborské sklárně Novotný Glass. Sama má přitom české kořeny. Na její show se můžou těšit návštěvníci dvoudenního Křišťálového trhu v Krajské vědecké knihovně v sobotu ve 13 a v 15 hodin,“ zve do třetice Lucie Fürstová.

Program Crystal Valley Week je ale mnohem pestřejší. „Připraven je na 25 místech nejen v centru Liberce, ale například i ve Vratislavicích nad Nisou. Kromě stálého programu jako jsou výstavy, ukázky výroby a sklářské workshopy přinese i komentované prohlídky, představí mistry ve svém oboru i mladé talenty. Chybět nebude ani oblíbený Křišťálový trh tentokrát v Krajské vědecké knihovně, kreativní a animační dílny, nebo třeba jízda vánočně vyzdobenou tramvají a spojení sklářské tvorby s motosportem,“ dodává David Pastva.

Festival se nezaměřuje pouze na sklo. „Například historický Liebiegův palác hostí od minulého pondělí výstavu věnovanou fenoménu český granát z různých úhlů pohledu a v tomto týdnu nabízí třeba i zlatnické dílny pro děti či možnost zakoupit si granátové šperky družstva Granát Turnov. Také velká módní show Spirit of Crystal Valley, která v tramvajovém depu v sobotu celý festival zakončí, je orientovaná na šperky. Představí šperkaře a tvůrce bižuterie z celého Libereckého kraje,“ doplňuje ředitel Crystal Valley.

Program je po celý týden připraven opravdu na řadě míst Liberce. „Lidé by neměli kromě Paláce Liebieg minout ani již zmiňovanou Kavárnu Pošta, rodný dům Ferdinanda Porscheho a Zauhlovačku ve Vratislavicích nad Nisou, Botanickou zahradu, Oblastní galerii v Liberci, Severočeské muzeum, vánoční dům a samozřejmě náměstí Dr. E. Beneše a budovu radnice. Na náměstí bude po celý týden k vidění mobilní sklářská pec AJETO, ukázka tvorby nad kahanem, připraveny jsou kreativní dílny a workshopy či kuličkové dráhy a hry pro děti. V budově radnice jsou pak k vidění díla sklárny Pačinek Glass a připraveny jsou prohlídky nádherného křišťálového lustru Marie Terezie, který je od minulého týdne umístěn na balkonu radnice,“ připomíná Lucie Fürstová.

Velkou letní přehlídka skla, šperku a bižuterie Crystal Valley Week navštívilo loni na 25 tisíc lidí nejen z České republiky, ale i z dalších evropských zemí. Letos by chtěli organizátoři oslovit minimálně stejný počet návštěvníků. Na festival ostatně lákají nejrůznější skleněné instalace po celém městě.

Kompletní program si můžete prohlédnout zde: Crystal Valley Week

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením Crystal Valley

Štítky Liberec, sklo, bižuterie, festival, Crystal Valley Week, skláři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci začíná festival skla a šperků Crystal Valley Week. Pestrý program nabízí na 25 místech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.