Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Děti z ekonomicky slabých rodin mohou opět obědvat ve školních jídelnách zdarma

Děti z rodin v ekonomické nouzi mohou také v nadcházejícím školním roce obědvat ve školce nebo škole zdarma. Stačí se obrátit na ředitele školského zařízení, které dítě navštěvuje a doložit pobírání dávky v hmotné nouzi.

„Pro nadcházející školní rok 2024/2025 mám pro liberecké rodiny, které jsou ekonomicky slabé nebo nestabilní dobrou zprávu. I v tomto školním roce mohou jejich děti v mateřských a základních školách obědvat zdarma. Liberečtí radní souhlasili se zapojením všech mateřských a základních škol do programu Ministerstva práce a sociálních věcí,“ říká náměstek primátora pro kulturu, školství a cestovní ruch Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj).

Žadateli o dotaci jsou školy nebo školská zařízení. „O financování obědů pro své dítě mohou opět žádat rodiny, které pobírají dávku v hmotné nouzi. Stačí, když se obrátí na ředitele školy, kterou jejich dítě navštěvuje, podepíší čestné prohlášení a dodají kopii potvrzení Úřadu práce, že rodina pobírá příspěvek na živobytí,“ dodává Langr.

Dotační program na podporu školního stravování v Libereckém kraji pro školní rok 2024/2025 vyhlásil Liberecký kraj, financován je z Evropské unie a jeho zadavatelem je Ministerstvo práce a sociálních věcí. Má zajistit bezplatného stravování dětem nebo žákům ve věku 2-19 let z rodin ohrožených chudobou, materiální nebo potravinovou deprivací. O obědy zdarma pro své dítě ve školce nebo škole mohou žádat rodiče v celém kraji, nikoli pouze v Liberci.

Některé školy pak na obědy zdarma pro děti z chudých rodin čerpají peníze i z organizace Women for Women.

Zájem o obědy zdarma je však například v Liberci poměrně malý. „Z našich 53 školských zařízení, která navštěvuje necelých 13 tisíc dětí tuto nabídku využívá jen maximálně 300 dětí. Důvodem může být stále nízká informovanost rodin, jejichž děti mohou v jídelnách obědvat zdarma, nebo určitá stigmatizace. Rodiny se někdy této nabídky ve škole využít stydí. A to je škoda,“ uzavírá liberecký náměstek Ivan Langr.

Podrobnější informace o dotaci Libereckého kraje včetně formuláře najdete zde.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto www.pixabay.com

Štítky rodiny, děti, obědy zdarma, školy, školky, dotace, EU

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děti z ekonomicky slabých rodin mohou opět obědvat ve školních jídelnách zdarma  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.