Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Při opravách Lidových sadů objevili dělníci zřejmě východ z protileteckého krytu

Při obnově Kulturního centra Lidové sady v Liberci objevili stavbaři šachtu, která zřejmě vede k nouzovému východu z protileteckého krytu z druhé světové války. O tom, že v zahradě Lidových sadů jsou protiletecké kryty historici z minulosti věděli, šachta ale byla překvapením. Nález stavbu zkomplikoval. Liberecký kraj ho teď musí nechat posoudit, a pak rozhodnout, co dál. 

Na rekonstrukci památkově chráněné budovy kulturního centra v sousedství zoologické zahrady se pracuje od června. Rekonstrukce bude stát 175 milionů korun, kraj na ni získal 121 milionů z národního plánu obnovy. V Lidových sadech by měly vzniknout zkušebny pro začínající hudebníky a kapely a také nahrávací studio. "V současné době se čeká na všechna vyjádření odborníků. Jakmile budeme stanoviska mít a dojde ke konzultaci se stavební firmou, budeme o dalších krocích informovat," říká mluvčí Libereckého kraje Filip Trdla.

V Lidových sadech byly podle odborníka na liberecké podzemí Ivana Rouse ze Severočeského muzea v Liberci tři protiletecké kryty v zahradě restaurace. Byly hloubené, nikoliv ražené a měly podobu krytých zákopů typu deckungsgraben. Podrobné výkresy chybí, ale historici vědí, kde v zahradě byly. Podle pamětníků byly kryty v Lidových sadech krátce po skončení války zasypány kvůli obavám, že jsou vstupy zaminované.

Budova centra je více než 120 stará, postavena byla v romanticko-secesním stylu. Kulturním akcím sloužil velký a malý sál, návštěvníky lákal i pohled z 35 metrů vysoké věže. Centrum nabízelo hudební a taneční akce, tvůrčí dílny, přednášky a další pořady, zoo v něm má také kanceláře. Loni se tam uskutečnilo 340 akcí, na které přišlo přes 45 tisíc lidí. Kvůli rekonstrukci je ale centrum od jara zavřené, budova už opravu nutně potřebovala.

Projekt od začátku provázejí problémy. Nejprve se příprava zakázky protáhla a také prodražila kvůli požadavkům památkářů a hasičů, pak se zkomplikovala i soutěž na výběr dodavatele. O zakázku se ucházelo sedm firem, zvítězila liberecká stavební společnost BREX s nabídkovou cenou 174,58 milionu korun. Před podpisem smlouvy ale odstoupila a aktuálně je v insolvenci. Zakázku pak získala firma CL-Evans, která byla druhá s cenou jen zhruba o 320.000 korun vyšší. Hotovo má být do konce září příštího roku. 

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se souhlasem města Liberec

Štítky ČR, zajímavosti, stavby, památky, Liberecký, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při opravách Lidových sadů objevili dělníci zřejmě východ z protileteckého krytu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.