Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Kvalita vody v Máchově jezeře se zlepšila, už není nevhodná ke koupání

Voda Máchova jezera v Doksech na Českolipsku se před tropickým víkendem zlepšila. Po dvou týdnech už není nevhodná ke koupání. Ukázaly to aktuální rozbory vody, kterou hygienici z nádrže odebrali. Ještě v minulém týdnu bylo jezero stejně jako rybníky v Hamru na Jezeře a u autokempu v Sedmihorkách na čtvrtém nejhorším z pěti stupňů hodnocení. Podle Krajské hygienické stanice v Liberci je teď Máchovo jezero na třetím stupni.

Návštěvníci Máchova jezera ale stále musí být připraveni na to, že voda obsahuje sinice a voda není vhodná ke koupání pro vnímavé jedince, jako jsou těhotné ženy, děti nebo alergici. Hygienici lidem doporučují, aby se po koupání osprchovali Na třetím stupni pětibodové škály zůstávají v kraji také přírodní koupaliště v Českém Dubu na Liberecku, kde jsou sinice, a kvůli vodnímu květu rybník v areálu kempu Nedamov u Dubé.

Na druhém stupni, což je mírně zhoršená kvalita vody, jsou v kraji tři přírodní koupaliště - ve Sloupu v Čechách a Zákupech na Českolipsku a v Jablonném v Podještědí na Liberecku. Riziko zdravotních obtíží po koupání v těchto nádražích je malé. Mírně zhoršenou kvalitu vody v těchto koupalištích značí snížená průhlednost. Ostatní sledované vodní plochy v kraji mají vodu čistou, většinou kolem 23 stupňů Celsia. Mezi ně patří i zatopený lom Kristýna v Hrádku nad Nisou na Liberecku nebo přehrada Mšeno v Jablonci nad Nisou, které patří k nejoblíbenějším místům ke koupání v kraji.

Na nadcházející víkend předpovídají meteorologové tropické počasí, i v Libereckém kraji by měly teploty v sobotu a v neděli odpoledne překročit 31 stupňů Celsia. Odborníci proto doporučují dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách a nenechávat děti nebo zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se souhlasem Leshotel.cz

Štítky Máchovo jezero, Doksy, rekreace, koupaliště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvalita vody v Máchově jezeře se zlepšila, už není nevhodná ke koupání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.