Počasí dnes8 °C, zítra10 °C
Pátek 13. září 2024  |  Svátek má Lubor
Bez reklam

Co s bývalým vojenským prostorem Ralsko? Kraj s tamními obcemi hledá nejlepší budoucnost pro každou část

Najít co nejlepší budoucnost pro bývalý vojenský prostor Ralsko se snaží Liberecký kraj ve spolupráci s obcemi, které do něj patří. Postupně proto jedná se všemi a společně pojmenovávají problémy těchto území i specifické požadavky pro jejich rozvoj. Ty budou základem studie, která zmapuje potřeby oblasti. A poslouží jako podklad pro získání finanční podpory na obnovu a rozvoj bývalého vojenského prostoru z připravovaného národního dotačního titulu.

„Obce zasahující do bývalého vojenského prostoru Ralsko patří podle Strategie regionálního rozvoje ČR 2021+ mezi takzvaná hospodářsky a sociálně ohrožená území, která se vyznačují například vyšší mírou nezaměstnanosti nebo špatnou dostupností některých služeb. Liberecký kraj se proto aktivně podílí na zpracování studií, které mapují potřeby těchto území a navrhují opatření k řešení problémových oblastí,“ vysvětluje mluvčí Libereckého kraje Filip Trdla. Na tyto problémy by měla být v budoucnu zaměřena i podpora z připravovaného národního dotačního titulu.

„Dali jsme si za cíl do konce srpna navštívit všechny obce a klíčové aktéry na území bývalého vojenského prostoru. Cílem těchto návštěv je získat cenné informace o problémech v území, které se zpracují do chystané studie a následně využijí pro připravovaný dotační titul od Ministerstva pro místní rozvoj na podporu projektové přípravy. Komunikace v území je velmi důležitá, jelikož ne všechno lze zjistit od stolu, a proto jsme zvolili tento postup,“ uvedl radní Libereckého kraje pro hospodářský a regionální rozvoj, evropské projekty, územní plánování a rozvoj venkova Jiří Ulvr (Starostové pro Liberecký kraj).

Individuální jednání se již uskutečnila v Novinách pod Ralskem, Bezdězu, Osečné, Bělé pod Bezdězem, Mukařově, Hamru na Jezeře, Mimoni, Stráži pod Ralskem, Provodíně, Doksech, a také se státním podnikem Vojenské lesy a statky ČR a Krajskou správou silnic Libereckého kraje.

„Mezi důležité požadavky z území, které zazněly, patří rekonstrukce, zateplení a výstavba obecních budov a bytů, rekonstrukce a výstavba technické infrastruktury, například kanalizace, budování fotovoltaických systémů, rozvoj turistické infrastruktury a rekonstrukce památek, budování chodníků, parkovišť a rekonstrukce místních komunikací, rekonstrukce zastávek veřejné dopravy, či převod digitálního územního plánu do standardu dle zákona,“ vypočítává krajský mluvčí.

Obce také požadují větší podporu na projektovou přípravu a zjednodušení administrativy dotačních výzev z fondů Evropské unie.

„Jednání s jednotlivými obcemi ukázala, že každá z nich má specifické požadavky a potřeby pro svůj rozvoj. Celostátně zacílené dotační výzvy však často nedokáží tuto různorodost efektivně postihnout. Řešením mohou být tematicky nebo územně specifické výzvy, které se soustředí na konkrétní potřeby jednotlivých oblastí. Právě proto se zpracovávají studie zaměřené na analýzu a řešení konkrétních problémů daného území,“ říká mluvčí kraje Filip Trdla.

Dokončení studie se předpokládá na podzim, poté bude zaslána na Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky. Jedná se již o pátou studii, kterou na svém území Liberecký kraj zpracovává. Podobná vznikla už dříve pro Frýdlantsko, Tanvaldsko, Novoborsko a Semilsko.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením Liberecké

Štítky vojenský prostor, Ralsko, Liberecký kraj, studie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co s bývalým vojenským prostorem Ralsko? Kraj s tamními obcemi hledá nejlepší budoucnost pro každou část  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.