Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Liberec opraví obě pece krematoria za 18 milionů korun

Liberec chystá generální opravu obou kremačních pecí městského krematoria. Jsou již na hraně životnosti a opotřebení. Náklady odhaduje radnice na 18 milionů korun. Takto velká oprava se bude provádět po devíti letech, uvedl to náměstek libereckého primátora Jiří Šolc (za ANO).

„Samozřejmě tak jako mají kogenerační jednotky motohodiny, tak i kremační pece mají své hodiny, které musí odsloužit. Ve chvíli, kdy je odslouží, tak se musí dělat jejich oprava," řekl Jiří Šolc. Ročně mají v libereckém krematoriu zhruba 2000 zpopelnění zesnulých.

Podle Šolce by generální opravu jedné kremační pece chtěli provést ještě letos, druhá přijde na řadu na podzim příštího roku, aby mohlo zůstat krematorium v provozu bez omezení. To, že nejsou kremační pece v dobrém stavu, naznačila havárie z letošního jara, kdy bylo nutné u jedné vyměnit ventilátor spalin. Radnice za to zaplatila přes 360 000 korun.

Liberecké krematorium je nejstarší v zemi. Prvním zpopelněným byl 31. října 1918 liberecký měšťan Robert Jahn. Krematorium stavěla v secesním stylu liberecká firma Gustav Sacher a synové v letech 1915 až 1917 podle návrhu drážďanského architekta Rudolfa Bitzana. Současnou podobu má od roku 1974, kdy se rekonstruovala velká obřadní síň, zasklila obě křídla podloubí a postavila přístavba s novou chladírnou. Původní vybavení interiéru velké síně, která má na výšku 14 metrů, se nedochovalo. Nejsou tam ani vitráže, které před více než 40 lety nahradilo průhledné sklo.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se souhlasem pohřební služby města Liberec

Štítky Liberec, krematorium, hřbitov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec opraví obě pece krematoria za 18 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.