Počasí dnes8 °C, zítra10 °C
Pátek 13. září 2024  |  Svátek má Lubor
Bez reklam

Nový vodní vysavač vyzkoušeli frýdlantští hasiči v ostrém provozu. Pomohl po prudkých bouřkách v minulém týdnu

Speciální hasičský vysavač pomáhá od minulého týdne výjezdové jednotce frýdlantských dobrovolných hasičů. Prudké bouře s přívalovým deštěm z minulé středy rozhodly o tom, že bude rovnou použit v ostrém provozu a pomůže s čerpání vody ve vytopeném bytě na jednom z frýdlantských sídlišť nebo v zatopeném sklepě dětského domova.

Výjezdová jednotka Sboru dobrovolných hasičů Frýdlant až dosud vodním vysavačem nedisponovala. „Přitom je to vynikající pomocník v případech, kdy už je hladina vody například v bytě nebo ve sklepě nízká a klasické čerpadlo už tam nelze použít. Vodní vysavač navíc dokáže vodu odčerpat úplně, takzvaně do nuly. Což jsme si ostatně vyzkoušeli právě minulou středu po přívalových deštích a prudkých bouřích,“ říká velitel jednotky SDH Frýdlant Stanislav Socha. Vysavač jednou hadicí vodu vysává a druhou vypouští do kanalizace nebo mimo zatopený objekt.

Zkušenosti s hasičským vysavačem ale jednotka má. „V minulosti jsme měli podobný zapůjčený ze stanice v Liberci, když bylo třeba odčerpat vodu v jedné z místních základních škol, kde prasklo topení. Jsme rádi, že je hasičský vysavač nově i součástí výbavy naší výjezdové jednotky, protože má ještě daleko širší využití,“ dodává Stanislav Socha.

Je využitelný při odčerpávání vody a kalů během povodní a záplav, po požárech pomáhá s odstraněním kontaminované vody. Při záchranných akcích může být zase použit k odčerpávání vody z potopených vozidel. „Při hasebním zásahu v budovách umožní vysavač zlepšení takzvané kultury hašení tam, kde hrozí způsobení sekundárních škod vodou aplikovanou do místa požáru. Pro lepší představu to vysvětlím na příkladu. Když například hasíme požár ve čtvrtém patře hrozí, že voda z hašení proteče všemi patry dolů a poškodí velké množství bytů. Když se ale včas podobný vysavač nasadí do akce, lze škody na nižších podlažích minimalizovat tím, že vysavač vodu rovnou odsává a vypouští mimo objekt,“ vysvětluje velitel jednotky frýdlantských dobrovolných hasičů. Hasičský vodní vysavač pak dokáže pomoci i při haváriích vodovodního potrubí v domácnostech nebo průmyslových objektech a minimalizovat tím možné škody na majetku.

SDH Frýdlant disponuje nově konkrétně vysavačem HYDRA s kontinuálním vypouštěním, který má vysoký sací výkon až 15 000 l/h a integrované kalové čerpadlo. Dokáže rychle a efektivně odstranit nejen velké množství vody, ale i kalů, odpadů a mechanických nečistot do velikosti 40 mm.

Na pořízení hasičského vysavače využilo město Frýdlant dotaci z Libereckého kraje na podporu jednotek požární ochrany obcí Libereckého kraje. Spolu s vysavačem pak frýdlantští dobrovolní hasiči získali i elektrohydraulické vyprošťovací zařízení pro vyproštění osob z havarovaných vozidel. Celkem přišla obě zařízení na milion 407 tisíc korun, dotace kraje pokryla polovinu nákladů.

Ohodnoť článek

Foto se svolením SDH Frýdlant

Štítky hasiči, přívalový déšť, zásah, Frýdlant, SDH Frýdlant, vodní vysavač

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový vodní vysavač vyzkoušeli frýdlantští hasiči v ostrém provozu. Pomohl po prudkých bouřkách v minulém týdnu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.