Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Sobota 14. září 2024  |  Svátek má Radka
Bez reklam

Nevhodná ke koupání je voda ve třech přírodních koupalištích v Libereckém kraji

Nevhodná ke koupání je voda ve třech přírodních koupalištích v Libereckém kraji. Na čtvrtém z pěti stupňů hodnocení hygieniků je Hamerské jezero na Českolipsku, rybník Bažantník u autokempu v Sedmihorkách v Českém ráji a Lesní koupaliště v Liberci. Vyplývá to z aktuálních údajů na webu Krajské hygienické stanice v Liberci.

Zákaz ke koupání neplatí v kraji pro žádné venkovní koupaliště z 26, které hygienici pravidelně kontrolují. Lesní koupaliště není vhodné ke koupání kvůli fekálnímu znečištění, v nádržích v Hamru na Jezeře a v Sedmihorkách jsou přemnožené sinice. Zdravotní problémy po koupání v těchto přírodních koupalištích mohou mít zejména citliví lidé, mezi něž patří zejména těhotné ženy, děti nebo alergici.

Na třetím stupni, který značí, že ani tato voda není vhodná pro vnímavé jedince, jsou v kraji další tři nádrže. V Máchově jezeře v Doksech na Českolipsku a venkovním bazénu v Českém Dubu na Liberecku jsou důvodem sinice a v rybníku v areálu kempu Nedamov u Dubé na Českolipsku to je kvůli vodnímu květu. Hygienici lidem doporučují, aby se po koupání v těchto nádržích osprchovali.

Na druhém stupni, což je mírně zhoršená kvalita vody, jsou v kraji tři přírodní koupaliště - ve Sloupu v Čechách, Zákupech na Českolipsku a v Jablonném v Podještědí na Liberecku. Riziko zdravotních obtíží po koupání v nich je malé, mírně zhoršenou kvalitu vody značí snížená průhlednost. Ostatní sledované vodní plochy v kraji mají vodu čistou. Mezi ně patří i zatopený lom Kristýna v Hrádku nad Nisou na Liberecku nebo přehrada v Jablonci nad Nisou, které patří k nejoblíbenějším místům ke koupání v kraji.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Yvana Pampeliška

Kampak zmizely prachy na "náš sen"? Tam se nedá koupat ani mimo sezónu, jak je to tam zahnojený.

Pátek, 30. srpna 2024, 09:18Odpovědět

Jan Schovánek

Tak Lesní koupaliště nechápu. Vyhozené prachy.

Pátek, 30. srpna 2024, 09:11Odpovědět

Jakub Kafka

Nedaval Liberec 1,5M za cisticku, aby se tohle presne nestavalo na Lesaku?

Pátek, 30. srpna 2024, 07:48Odpovědět

Nevhodná ke koupání je voda ve třech přírodních koupalištích v Libereckém kraji  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.