Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Sobota 14. září 2024  |  Svátek má Radka
Bez reklam

Filmaři točí v Liberci nový český film Mistryně. Dnes natáčeli v lesoparku na Králově Háji

Příběh mladé lékařky Moniky, která žije s partnerem v Jablonci nad Nisou a dojíždí pracovat do liberecké nemocnice točí od pondělí v Liberci filmaři. Dnes natáčeli v lesoparku na Králově Háji ústřední scény příběhu, zítra budou na stejném místě pokračovat. Snímek ponese název Mistryně, autorem scénáře a zároveň režisérem je Bohdan Karásek a jednu z hlavních rolí svěřil Jiřímu Havelkovi. Diváci by mohli film v televizi a posléze v kinech vidět od léta nebo podzimu roku 2026.

„Je to vlastně jednoduchý příběh. Ústřední situace je založená na setkání dvou bývalých manželů, kteří spolu nemohli mít dítě i když žena si ho hrozně přála a nakonec to hrálo i roli v jejich rozchodu. Film je situován do chvíle, kdy ona je s novým partnerem, je v pátém měsíci těhotenství a to vytoužené dítě čeká, ale nějakým dílem okolností se setká s exmanželem, se kterým si jsou pořád blízcí,“ říká k ději snímku režisér Bohdan Karásek. Do hlavní ženské role obsadil svou ženu Marii Švestkovou, pro kterou už scénář přímo psal, roli exmanžela svěřil herci a režiséru Jiřímu Havelkovi. Pro roli současného partnera si pak režisér vybral Lukáše Bouzka.

Právě setkání bývalých manželů se dnes natáčelo v lesoparku na Králově Háji. „V této lokaci budeme s natáčením pokračovat i zítra. Bývalí manželé se tu procházejí a hodně mluví. On je vlastně celý snímek takovým konverzačním filmem,“ vysvětluje producent filmu Ondřej Lukeš z produkční společnosti Beginner's Mind. Snímek s rozpočtem 10 milionů korun vzniká v koprodukci s Českou televizí, takže ho čeká televizní premiéra, počítá se i s účastí na filmových festivalech a práva předkoupila i HBO Europe. „Samozřejmě v Liberci počítáme s některou z předpremiér,“ dodává producent snímku.

Příběh je zasazen přímo do Liberce, ve filmu se tak objeví vedle lesoparku nad přehradou i mnoho dalších lokalit. Například historická zástavba, parky, nemocnice nebo také dětské hřiště. Už ve středu se natáčelo v Parku Paměti národa, příští týden ve čtvrtek se filmaři přesunou na dětské hřiště v Parku Prokopa Holého s tím, že pohyb veřejnosti bude omezen pouze v časech ostrých záběrů. Točit budou i v Krajské nemocnici Liberec, kde hlavní hrdinka filmu pracuje. Natáčecí dny jsou tu naplánovány na 26. a 27. září. Natáčení provoz nemocnice nenaruší.

Snímek Mistryně mapuje zhruba dva týdny v životě jeho tří hlavních představitelů. Ústřední rolí je mladá lékařka, která žije vcelku spokojený život a je v pátém měsíci těhotenství. „Je to velmi schopná žena, pracuje v nemocnici, dělá disertační práci, ale ve svých pocitech je zmatená. Prožila vztah, který byl skvělý, ale nevyšel i proto, že toužila po dítěti, které její manžel mít nemohl. Teď se s ním po letech znovu setkává, aby mu tuhle důležitou novinu ze svého života řekla a během jejich setkání se ukáže, že si i po dlouhé době mají stále co říct a stále v nich panuje oboustranná náklonnost,“ přibližuje hlavní postavu snímku Marie Švestková. „Film by měl být i připomenutí toho, že ne vždycky je život tak jednoduchý, aby se dalo říct, že třeba cítíme silný cit jen k jednomu člověku, se kterým zrovna jsme,“ dodává režisér.

Do role exmanžela obsadil Bohdan Karásek úspěšného herce a režiséra Jiřího Havelku. „Já jsem se po přečtení scénáře vlastně našel ve všech třech hlavních postavách. Jsou mi věkově blízké a každá řeší něco, s čímž se ztotožňuju a čemu rozumím. Takže i ve své roli Petra nacházím spoustu shodných momentů nebo momentů, které mi v nějaké fázi mého života byly velmi blízké. I proto se mi ve filmu hraje hezky,“ říká.

A komu je snímek určen? „Přála bych si, aby si našel diváky v širokém spektru lidí. Postavy jsou takové normální, prožívají to, co my všichni běžně žijeme. Je to takový civilní film ze života mnohých z nás. Člověk se při něm zasměje i dojme. Ostatně přijďte se po jeho uvedení sami přesvědčit,“ uzavírá Marie Švestková.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martina Petrášková

Štítky natáčení, film, Bohdan Karásek, Jiří Havelka, Liberec, lesopark, nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Filmaři točí v Liberci nový český film Mistryně. Dnes natáčeli v lesoparku na Králově Háji  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.