Aktuálně

Ve Frýdlantu se česal chmel. Uvaří z něj dvanáctku Hospodáře

Autoři | Foto Petr Bíma

V prostorách naučné zemědělské stezky Střední školy hospodářské a lesnické Frýdlant se už posedmé česal chmel. Škola tím zahájila pro děti i jejich rodiče nový školní rok. Z očesaného chmele z odrůdy poloraný žatecký červeňák nechá škola ve frýdlantském pivovaru opět uvařit školní pivo, dvanáctistupňového Hospodáře.

„Nápad pěstovat na naučné zemědělské stezce kromě jiných plodin i chmel, jsme s kolegou Jaroslavem Palarcem dostali vlastně už při jejím zakládání před osmi lety. Už tehdy jsme měli takový sen, že bychom z něj jednou uvařili školní pivo. A povedlo se, navíc se z česání chmele a následného vaření školního piva stává opravdu hezká tradice," říká ředitel Střední školy hospodářské a lesnické Frýdlant Miroslav Kudrna.

Také letos proběhlo Chmelobraní v první školní den. „V prvních ročnících jsme chmel česali poslední srpnový týden, už před třemi lety jsme ho ale spojili se začátkem nového školního roku a ukázalo se, že je to skvělá volba. Opět jsme na něj pozvali i naše nové prváky a jejich rodiče, kteří nám pomohli letošní úrodu chmele sklidit. Vydatně jim v tom pomáhali i žáci vyšších ročníků oboru Agropodnikání," dodává ředitel školy. 

Šištice chmele se česačům podařilo z rostlin otrhat během hodiny a půl. Školní pivo Hospodář, které z něj frýdlantský pivovar uvaří, bude v lahvích k dostání na přelomu října a listopadu v prodejně školy v centru Frýdlantu. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.

Štítky chmelobraní, zemědělství, SŠHL, školství, škola, tradice, pivo

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.