Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Dny evropského dědictví otevřou v Liberci o víkendu 22 památek, nabídnou i designové trhy před radnicí

Opět ve spolupráci s německou Žitavou připravuje letos Liberec Dny evropského dědictví. V sobotu 7. září proběhnou v Liberci, v neděli 8. září v Žitavě. Akce nabízí jedinečnou příležitost navštívit významné historické objekty a památky, z nichž některé jsou běžně veřejnosti nepřístupné nebo je do nich přístup omezen. Liberec letos otevírá 22 objektů.

„Mezi objekty, které letos mohou lidé v Liberci v sobotu v rámci Dnů evropského dědictví navštívit, je například Liebigova vila v Jablonecké ulici, kavárna Pošta, Strossova vila, ve které sídlí krajská hygiena, Grandhotel Zlatý Lev, dolní kasárny nebo řada libereckých kostelů,“ říká Adéla Bartošová z odboru kultury, školství a cestovního ruchu libereckého magistrátu.

Druhý víkendový den pak lze navštívit významné historické objekty a památky také v nedaleké německé Žitavě. „V Žitavě bude otevřeno 24 objektů. Od městských lázní přes nádražní budovu, muzeum v klášteře, podstávkové domy až po řadu kostelů,“ doplňuje Bartošová.

Všechny památky, které se v Liberci a Žitavě do Dnů evropského dědictví tento víkend zapojí, lze najít zde.

Připraven je pak také doprovodný program a to v obou městech. V Liberci je to například čeko-německá interaktivní procházka nazvaná Po stopách zmizelých libereckých pomníků, komentovaná prohlídka Liberce nebo jízda historickou tramvají. „Letos poprvé do Liberce zavítá v rámci akce i MINT MARKET se svými designovými trhy, které budou na náměstí Dr. E. Beneše k navštívení v sobotu od 9 do 17 hodin. Připraveno bude téměř sedmdesátku stánků nejen s módou a šperky, ale s nejrůznějšími ručně dělanými výrobky,“ láká Adéla Bartošová.

Večer je pak na náměstí Dr. E. Beneše připraven hudební doprovodný program v podání MONKEY BOOM CREW, kteří v Liberci působí již 10 let a velký přesah mají i mimo hranice našeho regionu. „Závěrečné rozloučení s letošním ročníkem Dnů evropského dědictví doplní v Liberci britský DnB producent MONRROE. Vstup je zdarma a show, kterou náměstí ještě nezažilo, potrvá až do sobotní půlnoci,“ uzavírá Bartošová.

Do Dnů evropského dědictví se letos zapojí na 300 měst a obcí v desítkách evropských zemí, ve kterých se lidem otevře více než 700 památek. Prohlídky jsou většinou zdarma nebo za výhodněné vstupné. Veškeré památky zapojené do Dnů evropského dědictví lze najít na webu www.ehd.cz, kde si posléze lze vybrat termín i lokalitu. Dny evropského dědictví probíhají nejen o tomto, ale i o příštím víkendu. V Libereckém kraji jsou do nich zapojeny například i památky ve správě Národního památkového ústavu a další města a obce kraje.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením Liberce

Štítky EHD, kultura, památky, Liberec, Žitava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dny evropského dědictví otevřou v Liberci o víkendu 22 památek, nabídnou i designové trhy před radnicí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.