Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Wohlmannovy lípy ve Václavicích bojují v anketě Strom roku 2024, podpořit je lze do 30. září

Jediného zástupce má Liberecký kraj ve finále ankety Strom roku 2024. Jsou jím Wohlmannovy lípy s křížem ve Václavicích u Hrádku nad Nisou. Podpořit je svým hlasem mohou lidé až do 30. září. Hlasování rozhodne o pěti stromech, které následně postoupí do superfinále.

„Naše lípy, mezi kterými stojí Wohlmannův kříž, se nacházejí u úvozové cesty, která se táhne z bývalého Wohlmannova gruntu ve Václavicích až do polí. Kdysi vedla až do Bílého Kostela, teď ale končí právě u Wohlmannových lip s křížem,“ vysvětluje Matouš Kirschner, který vlastní nedalekou kulturní památku Wohlmannův statek a lípy do ankety přihlásil.

Wohlmannovy lípy lze ve finále podpořit hlasem zde až do 30. září. Tím ale hlasování o nejkrásnější strom Česka letos nekončí, jak bývalo dříve zvykem. Hlasování jen určí pět stromů s nejvyšším počtem hlasů, které postoupí do superfinále. „V posledním týdnu hlasování, tedy od 30. září do 6. října dostanou znovu šanci ti, kteří už jednou pro naše lípy hlasovali. Prosíme proto každého, komu přijdou stejně půvabné jako nám, aby pro ně hlasoval v tomto posledním týdnu znovu,“ žádá Matouš Kirschner.

Celkové výsledky ankety Strom roku 2024 Nadace Partnerství oznámí na slavnostním vyhlášení 22. října.

Čím jsou lípy u Wohlmanova kříže zajímavé?

Lípy byly vysázené po bocích kříže v roce 1871. Nenadchnou stářím ani výškou, ale o to zajímavějším příběhem. Spolu s laxností okolních obyvatel podlehly tisíce a tisíce křížů, božích muk, kapliček a s nimi i doprovodné dřeviny předčasné zkáze.

Wohlmannovy lípy s křížem měli být fyzicky odstraněné a vymazané z paměti krajiny i lidí. Došlo k tomu počátkem sedmdesátých let minulého století, po stém výročí od vysazení. Lípy se tedy pokácely a kříž rozvalil. Proč tak cílený a invazivní přístup k tomuto sakrálnímu prostoru? Zemědělská krajina s rozoranými mezemi z padesátých let čelila dalšímu zatížení, a to chemickým postřikům a hnojivům. A ty se nejsnáze aplikovaly pomocí letadel - Čmeláků, které musela mít vzletovou a přistávací dráhu. Právě na Wohlmannovy lípy byla dráha z nedaleké Chrastavy nasměrována, tedy musely ustoupit socialistickému stylu hospodaření.

Místo se ale úplně zničit nepodařilo. Vitální pařezy obrazily tzv. vlky a nenechaly si své místo pod sluncem vzít. Tělo bylo zlomeno, avšak kořeny byly pevné a odhodlané žít i přes smrtonosnou zkázu pil i totalit. Vlky lip se těšily dobrému zdraví, rostly a tak sobě daly jedinečný specifický mnohokmenný habitus. Levá lípa má dnes 11 kmenů a obvod v nejužším místě (20 cm nad zemí) 384 cm. Pravá lípa má 23 kmenů a odvod 462 cm. Výška lip je cca 16,5 metrů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením ankety Strom roku 2024

Štítky lípa, Strom roku, Václavice, Wohlmannův statek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Wohlmannovy lípy ve Václavicích bojují v anketě Strom roku 2024, podpořit je lze do 30. září  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.