Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Ke stu letům od narození architekta Hubáčka vzniklo jeho písmo

Písmo inspirované stavebními prvky a ikonickými stavbami světoznámého architekta Karla Hubáčka vzniklo u příležitosti sta let od jeho narození. Font čerpá inspiraci z architektonických hodnot a převádí je do typografické podoby. Zkosení písmen vychází z ikonických staveb regionu – Horského hotelu a vysílače Ještěd a bývalého Obchodního domu Ještěd, které se vyznačují charakteristickými křivkami a oblouky. Písmena O a U jsou navržena ve tvaru oken použitých na těchto budovách. Písmo Hubacek Architekt (Open Style) vytvořilo Studio Ondřeje Zámiše.

„Toto jedinečné písmo vzdává hold Karlu Hubáčkovi, jednomu z nejvýznamnějších českých architektů 20. století. Do grafického světa přináší eleganci, inovaci a nadčasovost, které jsou pro Hubáčkovu tvorbu charakteristické,“ říká mluvčí Libereckého kraje, který je spoluzadavatelem písma, Andrea Fulková.

„Projekt písma Karla Hubáčka je poctou jeho výjimečných děl, ale také symbolem propojení historie s budoucností. Věřím, že bude sloužit jako zdroj inspirace a podpoří šíření odkazu tohoto významného architekta,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Font čerpá inspiraci z architektonických hodnot a převádí je do typografické podoby. Zkosení písmen vychází z ikonických staveb regionu – Horského hotelu a vysílače Ještěd a bývalého Obchodního domu Ještěd, které se vyznačují charakteristickými křivkami a oblouky. Písmena O a U jsou navržena ve tvaru oken použitých na těchto budovách. Dalším charakteristickým prvkem tohoto písma jsou háčky nad písmeny, které představují zjednodušený tvar hory. Namísto uvozovek je k dispozici miniportrét Karla Hubáčka a znak „&“ je nahrazen stylizovaným vyobrazením Ještědu, čímž písmo získává unikátnost a hlubší spojení s Hubáčkovým dílem.

„Letošní rok je plný odkazů a rozličných akcí věnovaných architektu Karlu Hubáčkovi a jeho tvorbě. Přináší výstavy, virtuální a komentované prohlídky, venkovní expozice, diskuse a přednášky. Na projektu KAREL HUBÁČEK 100 se podílí Liberecký kraj, Technická univerzita v Liberci, statutární město Liberec, Paměť národa, Krajská vědecká knihovna v Liberci, Oblastní galerie Liberec, Severočeské muzeum v Liberci a Hotel Ještěd,“ dodává krajská mluvčí.

Písmo Hubacek Architekt (Open Style) vytvořilo Studio Ondřeje Zámiše v roce 2024, je volně ke stažení a užívání zde.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením TUL a Martina Petrášková

Štítky písmo, Hubáček, Ještěd, Liberec, výročí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ke stu letům od narození architekta Hubáčka vzniklo jeho písmo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.