Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Kapely, soutěže i ukázky hasičů. Na Spáleništi slavnostně otevřeli víceúčelové hřiště

Obyvatelé liberecké městské části Horní Hanychov se v neděli po obědě dočkali slavnostního otevření nového víceúčelového hřiště na Spáleništi. Zahájení provozu hřiště, které bylo vybudováno díky participativnímu rozpočtu, provázel festival se soutěžemi pro děti, ukázkami hasičů a vystoupení regionálních kapel.

„Celková investice do nového hřiště byla tři miliony korun. Jeden milion byl z participativního rozpočtu statutárního města Liberec formou veřejného hlasování, město pak přidalo ještě dva miliony korun z rozpočtu,“ říká Jaroslav Podsedník z Osadního výboru v Horním Hanychově, který byl zároveň jedním z organizátoru nedělního festivalu zábavy a sportu.

Nové víceúčelové hřiště pro veřejnost nabízí několik způsobů využití. Zahrát si můžete basketbal, fotbal, volejbal, tenis nebo nohejbal. Nové hřiště tak navazuje na letitou tradici, kdy se na hřišti na Spáleništi organizovaně sportovalo od konce 2. světové války. V 60. letech minulého století tehdejší obyvatelé Horního Hanychova vybudovali svépomocí volejbalové kurty a cvičilo se s lehkoatletických náčiním. Od 60. let se také pravidelně hrají nedělní fotbálky v dopoledních časech. Teď se podoba sportoviště zmodernizovala a připraveny jsou další projekty v blízkosti hřiště pro nadcházející hlasování v participativním rozpočtu statutárního města Liberec.

Místní obyvatelé z Horního Hanychova připravili na Spáleništi plno zábavy pro děti a dospělé, soutěže pro nejmenší návštěvníky a vyvrcholení příjemného nedělního odpoledne obstaralo vystoupení tří kapel Všechno bude, Modrý houpačky a Tres Udos. Na uspořádaní slavnostního otevření nového hřiště pro veřejnost přispělo také město Liberec a řada místních podnikatelů. „Všichni si zaslouží velké poděkování, bez jejich pomoci by bylo těžké takovou akci uspořádat. Pan primátor podpořil akci dvaceti tisíci, stejně tak přispěla Nadace VIA, která navíc vypsala sbírku pro zdvojnásobení příspěvku. Místní podnikatelé přispěli finančně a materiálně na občerstvení, ceny pro děti do soutěží a celkové zajištění akce,“ vyjmenoval Podsedník.

Své ukázky na Spáleništi mělo také sportovní mládí. Kroužek mladých hasičů SDH Liberec – Horní Hanychov předvedl požární útok a volejbalový tým dívek SK Ještědská si zahrál přátelský zápas proti výběru místních obyvatel Horního Hanychova.

K organizaci festivalu sportu a zábavy přispěli také místní hasiči. Sbor dobrovolných hasičů Liberec – Horní Hanychov, který byl založen v roce 1901, má hřiště Spáleniště ve správě a pro návštěvníky připravili ukázku současné a historické hasičské techniky. Pozvání přijali také příslušníci Horské služby s jejich vybavením a speciální techniku přivezli také hasiči ze stanice SDH Liberec – Růžodol I. Diváci viděli také v akci ruční historickou stříkačku z roku 1889. Připraven byl živý požár, který spolu s kolegy a historickou stříkačkou likvidoval dlouholetý hasič Jiří Melichar st. Následně si ruční stříkačku z konce 19. století, která je v majetku hasičů z Horního Hanychova, vyzkoušeli také místní obyvatelé.

Vystavena byla také současná technika hasičů, která slouží k ostrým výjezdům. „Jsme rádi, že lidé se zájmem prozkoumali nejen historickou techniku, ale mohli nahlédnout také do aktuální zásahové techniky. Tradičně mají hodně zaujetí děti, které zkoumají vše, co v cisternách je, ale také dospělí. Naše větší Tatra 148 je hlavně pro zásahy, kde je potřeba hodně vody, ale pro většinu událostí máme Tatru 815, která je jak na likvidaci požárů, tak i pro technické zásahy. Myslím, že si lidé zábavné odpoledne užili a akce hodně přispěla tomu, že se setkali také starousedlíci s rodinami, které se stále více stěhují do Horního Hanychova. Celkově se na Spáleništi protočilo během odpoledne na pět stovek obyvatel Horního Hanychova. Moc děkujeme také Horské službě a klukům z Růžodolu, že nám přivezli další techniku, kterou si mohli lidé prohlédnout,“ říká Martin Bergman, člen výjezdové jednotky hasičů z Horního Hanychova.

A právě Jednotka sboru dobrovolných hasičů Liberec – Horní Hanychov stále přijímá nové členy. „Stačí přijít každé pondělí od 17 hodin do hasičárny v Horním Hanychově a poptat se na podmínky a možnosti. Informace jsou také na webu www.hasicihanychov.cz. Rádi nové členy uvítáme a zasvětíme do života hasičů,“ dodává Bergman.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jana Marečková

Štítky spáleniště, hřiště, liberec, kultura, akce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kapely, soutěže i ukázky hasičů. Na Spáleništi slavnostně otevřeli víceúčelové hřiště  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.