Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Závěr seriálu Road Classics se odkládá. Cyklisté pojedou na Ještěd v říjnu

Letošní závěrečný díl cyklistického seriálu pro veřejnost Road Classics se neuskuteční v plánovaném termínu 14. září. Vzhledem k velmi nepříznivé předpovědi počasí a vydané výstraze extrémního (nejvyššího) stupně nebezpečí ČHMÚ by nemohlo být zaručené bezpečí všech závodníků a organizátorů. Směr Ještěd nabere peloton po uzavřených silnicích 19. října.

Velmi silný nárazový vítr, vytrvalý déšť a pocitová teplota na kopcích kolem 0 °C. Takovéto extrémně nepříznivé podmínky slibuje předpověď počasí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na víkend i pro Liberecký kraj, který se měl 14. září stát dočasným domovem nadšenců do silniční cyklistiky.

„Pro oblast konání závodu je aktuálně vydán nejvyšší stupeň nebezpečí na očekávané srážky. V Jizerských horách, zejména na jejich severním návětří, předpokládáme od čtvrtečního dne do neděle 150 až 250 mm. Tyto srážky nejdříve nasytí půdu a později od noci na sobotu bude docházet k výrazným vzestupům hladin řek. Bylo tedy vydáno i povodňové ohrožení. Nejvyšší vzestupy s možností překročení úrovně pro 3. SPA předpokládáme až během soboty a neděle. Situaci bude navíc výrazně komplikovat velmi silný nárazový vítr, který bude foukat rychlostí 55 až 90 km/h, ale na hřebenech hor i okolo 100 km/h. Na rychlost větru byl zatím vydán pouze výhled a výstraha bude vydána zítra dopoledne. Takto silný vítr může způsobit například vyvrácení podmáčených stromů, nebo lámat jejich větve a byl by velmi nebezpečný pro závodníky na silnicích,” informuje detailně ČHMÚ. 

Seriál Road Classics tak letos neskončí v plánovaném zářijovém termínu, ale sezona se protáhne. Nejbližším možným termínem pro konání akce takového rozsahu je právě sobota 19. října.

„Od pondělí jsme v intenzivním kontaktu s meteorology a zvažovali jsme všechny možné scénáře. Zdraví a bezpečnost závodníků – ale i organizátorů – je pro nás na prvním místě. V situaci, kdy je velká pravděpodobnost pádů stromů i lokálních záplav, by nebylo rozumné a zodpovědné organizovat jakoukoliv akci,” popisuje šéf projektu Road Classics Jan Hejda.

„Nebylo v plánu závod rušit, naopak chceme sezonu zakončit důstojně. Věříme, že si užijeme krásný závod v kulisách podzimních Jizerských hor,” dodává.

Všichni přihlášení cyklisté budou mít automaticky převedené startovné na náhradní termín. Pokud jim nové datum nevyhovuje, mohou zdarma předat startovní číslo jiné osobě. Další variantou bude převod startovného na některý ze závodů v roce 2025. Registrace včetně termínů a míst závodů budou spuštěny v průběhu podzimu.

Veškeré informace jsou k nalezení na www.roadclassics.cz.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva

Štítky road classics, kolo, závod, liberecký kraj, ještěd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Závěr seriálu Road Classics se odkládá. Cyklisté pojedou na Ještěd v říjnu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.