Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Města a obce se připravují na možné povodně. Kraj doporučil zrušit veřejné akce a schválil upouštění přehrad

Velmi vydatné až extrémní srážky hrozí od čtvrtka minimálně do neděle v některých částech Libereckého kraje. Předpověď Českého hydrometeorologického ústavu varuje především před velkým množstvím srážek v oblasti Liberecka, Jablonecka a části Semilska, očekávají se úhrny kolem 100 mm, místy až mezi 150 až 250 mm za čtyři dny. Během pátečního večera se pak k vydatným srážkám přidá i silný vítr s nárazy na horách až kolem 110 km/h a foukat bude až do nedělního poledne. Města a obce kraje, na které se vztahuje extrémní stupeň nebezpečí se proto připravují na možné povodně. Liberecký kraj doporučil na celém území zrušit páteční a víkendové akce a schválil odpouštění přehrad na svém území.

„Jsem ten poslední, který by chtěl mezi lidmi šířit paniku, nicméně předpověď je opravdu vážná. Všech 5 modelů, které byly použity na počasí v příštích čtyřech dnech předpovídá na území naší republiky mimořádně silné srážky. V těch jednotlivých předpovědích se jen liší to ohnisko, to znamená místo, kde mají být srážky největší. Co se týče Libereckého kraje, tak ve všech pěti předpovědích se předpokládá, že ty mimořádně velké srážky nad 100 mm budou v Jizerských horách a Krkonoších, na severním návětří ještě možná významně větší. To tedy znamená, že nejvíce by měla být ovlivněna povodí Smědé, Jeřice a Lužické Nisy, se kterými máme bohužel zkušenost už z povodní roku 2010,“ řekl dnes po jednání povodňové komise Libereckého kraje hejtman Martin Půta.

Povodňová komise proto přijala už dnes první opatření týkající se upouštění přehrad, doporučila zrušit počínaje pátkem 13. do konce víkendu společenské a kulturní akce a aktivovala povodňové komise obcí regionu.

„Na dnešním jednání povodňové komise jsme se shodli na tom, že je potřeba povolit mimořádné manipulace na regionálních přehradách na území Libereckého kraje, bude probíhat odpouštění vody ze všech přehrad. Povodňovým komisím obcí je dále doporučeno projednat možnosti mimořádného vypouštění s vlastníky rybníků. Doporučujeme též zrušit společenské a kulturní akce v Libereckém kraji, kde se očekává větší účast veřejnosti, a to v období od pátku do neděle,“ uvedl hejtman kraje.

Někteří organizátoři přitom začali své akce vzhledem k nepříznivé předpovědi počasí rušit už ve středu. Den otevřených dveří přesunul na jiný termín Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou, přesunut byl také cyklistický závod Road Classics nebo Burger Street festival, který měl proběhnout od pátku do neděle u nákupního centra Géčko. Další obce akce ruší dnes. Například Frýdlant zrušil páteční Den IZS na náměstí i všechny víkendové akce, promítat nebude ani kino, které je v těsné blízkosti řeky Smědé.

V pohotovosti je Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje, který má připraveno několik tisíc pytlů pro naplnění pískem. I nadále zůstává tradičním doporučením občanům, aby svá vozidla zabezpečili a zajistili – pokud možno – na co nejvyšším místě a v případě, že by mohli být ohroženi povodní odnesli si cennosti do vyšších pater. „Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje ve spolupráci s jednotkami dobrovolných hasičů obcí již od včerejšího večera reagoval na vydané výstrahy meteorologů a provedli jsme nebo v nejbližších hodinách provedeme kontroly člunů, čerpadel a motorových pil. Bohužel k výstraze na intenzivní množství srážek a riziko povodní je současně vydána výstraha na velmi silný vítr. Zároveň jsme posílili stavy na Krajském operačním a informačním středisku a jsme připraveni i na posílení stavů hasičů na jednotlivých hasičských stanicích v Libereckém kraji,“ vysvětluje ředitel Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Jan Hadrbolec.

Všechna opatření jsou v tuto chvíli preventivní, ale situaci hasiči ani kraj nechtějí podcenit. „Velmi prosím veřejnost o uvážlivé chování a o dodržování pokynů hasičů a povodňových orgánů. To poslední, co bychom potřebovali, je zachraňovat ty, kteří se rozhodli rozbouřenou vodu sjíždět nebo divoké toky zkoumat, jak se to v minulosti bohužel dělo,“ dodal Hadrbolec.

Liberecký kraj doporučuje sledovat aktuální vývoj situace na svém povodňového portálu zde.

Veřejnosti je k dispozici také linka společnosti Silnice LK v případě náhlých sesuvů půdy na krajských komunikacích, a to 777 511 255. Společnost KORID LK dále rozhodla o zrušení turistických linek, a to zatím na Zlaté Návrší a Ještěd.

Liberecký kraj zažil podobné extrémní počasí v srpnu 2010, kdy za dva víkendové dny spadlo na některých místech až 220 milimetrů srážek. Blesková povodeň si tehdy v kraji vyžádala pět lidských životů. Zasáhla 81 měst a obcí na více než polovině území kraje. Zničila silnice a mosty, na 2000 lidí vyhnala z domovů. Voda vzala sedm domů a další desítky jich musely být strženy. Za své vzaly při povodni desítky kilometrů silnic, živel strhnul osm důležitých mostů a přerušil dopravu na pěti železničních tratích. Po velké vodě zůstaly tehdy škody za 8,2 miliardy korun.

Následky velké vody pomohly tehdy zmírnit přehrady, které zadržely kolem 3,3 milionu krychlových metrů vody. I teď se Povodí Labe na očekávané extrémní srážky připravuje. "Máme v pohotovosti jak lidi, tak techniku pro případné zásahy, snižujeme hladiny jak na Josefově dole, tak na menších přehradách v povodí Lužické Nisy, to znamená na Mšeně v Jablonci, na Bedřichově, Fojtce a Mlýnici," řekla mluvčí Povodí Labe Hana Bendová. Výjimkou je přehrada Harcov v Liberci, která je kvůli rekonstrukci vypuštěná.

Na případnou velkou vodu se obce a města, kterým dle předpovědi hrozí, velmi intenzivně připravují. V některých připravují pytle s pískem, v dalších čistí propustky či kanalizační vpusti. Pro případné informace z vašeho bydliště sledujte webové či facebookové stránky svého města nebo své obce či příslušného sboru dobrovolných hasičů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením města Hejnice

Štítky povodně, prevence, Liberecký kraj, výstraha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Města a obce se připravují na možné povodně. Kraj doporučil zrušit veřejné akce a schválil upouštění přehrad  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.