Počasí dnes21 °C, zítra18 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Rekonstrukce Jiráskova divadla v České Lípě je nominována na zisk Národní ceny architektů

Již druhého velkého úspěchu v krátkém čase se podařilo dosáhnout s rekonstrukcí Jiráskova divadla v České Lípě. Po zisku nominace na titul Stavby roku 2024 je tato stavba nominována také na zisk Grand Prix architektů – Národní ceny za architekturu 2024.

Jiráskovo divadlo je tak nominováno na zisk této prestižní ceny mezi 50 jinými stavbami z celé České republiky. Přihlášených bylo 207 staveb, což z této soutěže činí největší českou architektonickou soutěž o nejlepší realizaci. Do soutěže přihlásila rekonstrukci architektonická kancelář Adama Rujbra, který je se svým týmem autorem projektu divadla. Výsledky soutěže by měly být známy koncem října.

„Nominace je pro nás velkou ctí, děkujeme porotě, že se nás rozhodla nominovat. Děkujeme samozřejmě všem, kteří se na rekonstrukci Jiráskova divadla podíleli, protože nebyla vůbec jednoduchá. Byla to tříletá cesta v době covidu, uprchlické krize, tornáda na Moravě. Vše jsme ale zvládli. Jsem přesvědčena, že Jiráskovo divadlo si pozornost zaslouží, protože je díky skvělému projektu a díky práci všech ostatních velmi krásné. Mimo svou architektonickou hodnotu má však i významnou hodnotu společenskou, která je pro Českou Lípu, jež má za sebou pohnutou historii a svoji moderní tvář a identitu stále trošku hledá, velmi cenná a důležitá,“ podotkla starostka České Lípy Jitka Volfová (ANO).

Rekonstrukci Jiráskova divadla dokončila Česká Lípa po třech letech v květnu 2023, v září loňského roku se pak divadlo otevřelo veřejnosti. Autorem projektu je Adam Rujbr, cesta za realizací tohoto konkrétního projektu trvala deset let. „Zhotovitelem stavby a dodavatelem vybavení interiéru je firma Metrostav a.s. Rekonstrukce byla dokončena za konečnou cenu 197 milionů korun včetně DPH, což je cena nepřesahující předpokládanou hodnotu, kterou projektanti odhadli před začátkem soutěže na zhotovitele v roce 2019,“ dodává mluvčí českolipské radnice Kristýna Kňákal Brožová.

Projekt popisuje Obec architektů v soutěži takto: „Rekonstrukce Jiráskova divadla v České Lípě, dokončená v roce 2023, znamenala nejen rozsáhlou proměnu interiéru a exteriéru budovy, ale i oživení historického centra města. Nový hlavní vstup z Panské ulice s kavárnou lákají návštěvníky a propojují divadlo s okolním děním. Budova s bohatou historií sahající až do 14. století nyní slouží jako plně bezbariérový kulturní stánek s moderním zázemím a reprezentativními prostory. Díky citlivé rekonstrukci se podařilo propojit historii s modernitou a genius loci s nejnovějšími technologiemi. Divadlo se tak stalo důležitým centrem kulturního života v České Lípě a chloubou celého regionu.“

Ohodnoť článek

Foto se svolením města Česká Lípa

Štítky rekonstrukce, cena, Obec architektů, Česká Lípa, divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce Jiráskova divadla v České Lípě je nominována na zisk Národní ceny architektů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.