Počasí dnes21 °C, zítra18 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

V Machníně roste úpravna vody z fondu Turów. Chystá se stavba přivaděče do pohraničí

Hrubá stavba úpravny vody v Machníně stojí, hotovo má být zhruba za půl roku. Měsíce pak potrvá instalace technologií. Zcela hotovo tak má být v listopadu příštího roku. Finišují také přípravy výstavby přivaděče, který vodu odvede do pohraničních oblastí v blízkosti dolu Turów, které přichází o vodu.

Úpravna vody vyjde na 166 milionů korun. Práce začaly už loni v létě, zhruba půl roku se bude dokončovat. Funkční pak bude za rok v listopadu. „Stavba by měla být hotová někdy v březnu nebo v dubnu příštího roku a pak budeme čekat na novou trafostanici ČEZ. Termín kompletního dokončení je listopad příštího roku," potvrdil Michal Maděra ze společnosti VHS, která stavbu provádí.

Brzy by měla začít stavba přivaděče, který dovede vodu do příhraniční oblasti v blízkosti hnědouhelného dolu Turów. Ta vyjde na 303 milionů a stavba je rozdělená na čtyři části. „Finišujeme s úpravnou vody v Machníně, ale aby se voda dostala tam, kam je potřeba, musíme vybudovat přivaděč z Machnína do Hrádku nad Nisou, respektive k Uhelné," upřesnil ředitel Severočeské vodárenské společnosti (SVS) Bronislav Špičák.

Liberecký kraj už schválil financování stavby, peníze jdou z fondu Turów, který je určený právě na budování staveb, které zajistí vodu pro oblast zasaženou těžbou.

SVS také žádá na přivaděč dotaci z Operačního programu Životní prostředí. Získat tak může až polovinu peněz. „O to by se pak dotace z Fondu Turów zkrátila,“ dodal Špičák.

Výstavba navazujícího přivaděče zahrnuje dostavbu řadů mezi Machnínem a Uhelnou a zvětšení akumulace vodojemu Chrastava – Svatý Ján, ze kterého se bude pitná voda rozvádět dál. Projekt počítá s výstavbou více než deseti kilometrů vodovodního potrubí a zhruba 2,5 kilometru SVS zrekonstruuje. Přivaděč by měl být hotový na konci roku 2026, a hotové by v tu dobu měly být i navazující vodovody v Hrádku nad Nisou a Chrastavě.

Podobné stavby jsou financované z fondu Turów, který vznikl jako součást dohody mezi Polskem a Českem týkající se právě dopadů těžby v hnědouhelném dole nedaleko českých hranic. Na něm je aktuálně 884 milionů korun.

Z fondu budou podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro LK) financovány nejen úpravna, přivaděč a vodovody na Liberecku, ale také úpravna a vodovody na Frýdlantsku. Peníze by měly stačit. „Díky tomu, že se ty čtyři dosavadní stavby spolufinancují z evropských dotací z Operačního programu Životní prostředí myslím, že ty peníze z fondu budou stačit i na stavby na Frýdlantsku," řekl.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky turow, liberec, machnín, úpravna vody

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Machníně roste úpravna vody z fondu Turów. Chystá se stavba přivaděče do pohraničí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.