Počasí dnes21 °C, zítra18 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Stavba náplavky v dolním centru Liberec začíná, hotova má být do roka

V dolním centru Liberce začíná stavba náplavky u Lužické Nisy. Stavební firma dnes převzala staveniště, práce mají začít ve středu. Součástí stavby náplavky má být nejen zpřístupnění řeky Lužické Nisy a její včlenění do veřejného prostoru, ale i revitalizace současného nevzhledného prostranství, v místě bude nově i stánek s občerstvením, veřejné WC a nový park. Celkem přijde projekt na 142 milionů korun a hotový má být za 330 dnů.

Stavba náplavky začala poklepáním na základní kámen a podepsáním protokolu o převzetí staveniště v pátek. „Zhotovitelem je firma Gardenline s.r.o., a to za nabídkovou cenu 141.972.930,00 korun včetně DPH. Práce mají začít ve středu a přístup do budovy krajského úřadu nebude prozatím nikterak omezen. O případných dalších opatřeních bude Liberecký kraj zavčas informovat,“ říká mluvčí Libereckého kraje Filip Trdla. Na stavbu kraj zajistil archeologický dohled Severočeského muzea v Liberci.

„Dnes začíná poslední stavba v rámci dlouholetého projektu kultivace dolního centra Liberce. Projekt náplavky a kultivace okolí sídla krajského úřadu má logické opodstatnění a návaznost už na rok 2014, kdy jsme jako Liberecký kraj odkoupili objekty v okolí krajského úřadu. Z prostorů bývalého Výzkumného ústavu textilních strojů vyrostl Evropský dům a poté také liberecký podnikatelský inkubátor Lipo.ink. Letos jsme otevřeli parkovací dům a náplavka bude završením naší snahy učinit z dolního centra Liberce přívětivé místo pro život,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). „Jsem také rád, že jsme konečně přešli od líbivých obrázků ke konkrétním činům, které přinesou do dolního centra Liberce odpočinkovou zónu s jedinečným přístupem k řece Nise,“ dodává hejtman.

„Původní zadávací řízení na projekt náplavky začalo již 11. července loňského roku a 9. ledna 2024 jsme vybrali firmu CL-EVANS. Po námitce a následném podání návrhu na přezkoumání úkonů zadavatele jsme čekali na rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže čtyři měsíce. Poté CL-EVANS z veřejné zakázky na rekultivaci dolního centra Liberce odstoupila a my jsme vybrali 1. srpna dalšího účastníka v pořadí. Firma, která nakonec stavební práce skutečně provede, je Gardenline, a to za nabídkovou cenu 141.972.930,00 korun včetně DPH. Všechny ostatní podmínky smlouvy zůstávají, firma Gardenline bude mít 330 dnů na dokončení stavby. Prvních změn si mohou lidé povšimnout již ve druhé polovině září, kdy se prostor začne oplocovat a stavební práce začnou,“ dodal náměstek hejtmana Libereckého kraje pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky Zbyněk Miklík (Piráti).

„Projekt je uveden na seznamu strategických projektů ITI Liberec – Jablonec nad Nisou, kde jsou na něj vyčleněny dotační prostředky z Integrovaného regionálního operačního programu 2021–2027, a to ve výši necelých 60 milionů korun,“ doplnil radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova Jiří Ulvr (Starostové pro Liberecký kraj).

V této druhé etapě kultivace okolí krajského úřadu se změní podoba nábřeží řeky Nisy – upraví se její koryto, vzniknou náplavka, lávka, rampa, schodiště, hlavní vstup do budovy úřadu, park s kioskem, dětské hřiště, příjezdová komunikace a zpevněné plochy.

Navázat by měla ještě třetí etapa za zhruba 50 milionů korun, financovaná městem Liberec. „Čekáme na stavební povolení, začátek prací odhadujeme za rok nebo do dvou let,“ dodal primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj). Tato třetí etapa se bude týkat druhého břehu Lužické Nisy ve stejném místě, jako bude náplavka financovaná krajem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením Libereckého kraje, Martina Petrášková

Štítky náplavka, Liberecký kraj, Liberec, rozvoj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Helena Vondra

Kdybyste raději opravili silnice

Sobota, 14. září 2024, 11:20Odpovědět

Stavba náplavky v dolním centru Liberec začíná, hotova má být do roka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.