Počasí dnes21 °C, zítra18 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Firma vytvořila povodňovou mapu. Podívejte se, co vše může v Libereckém kraji zaplavit stoletá voda

S předpověďmi meteorologů, které predikují také pro Liberecký kraj extrémní srážky a povodně, stoupá obava, kam až se voda dostane. Díky online mapě mohou lidé zjistit, co vše by v Libereckém kraji mohla zalít pětiletá, dvacetiletá a i stoletá voda.

Firma Česká země se inspirovala mapami Vodohospodářského informačního kanálu a portálu AgriGIS, ty jsou ale podle zástupců společnosti vytížené a proto často nedostupné.

„Když jsme tuto situaci v naší společnosti, která vyvíjí mapový nástroj PZMK.CZ, zaregistrovali, začali jsme ve čtvrtek urgentně zpracovávat datové sady z Výzkumného ústavu vodohospodářského, abychom vytvořili alternativní zdroj povodňových map. Tyto datové sady jsou zveřejněny pod licencí CC BY 4.0, což znamená, že je může zpracovat a zobrazit jakýkoli subjekt při splnění podmínek licence, a tak vytvořit další záložní zdroj,“ sdělil Jan Antonín Kolář ze společnosti.

Lidé si tak mohou v online mapě vybrat mezi leteckou mapou z let 2022/2023 nebo zjednodušenou mapou a podívat se, kam až by v jejich oblasti dosáhly různé úrovně záplav. K dispozici je pětiletá, dvacetiletá a stoletá voda, tedy takový průtok vody, který je na dané řece překročen jednou za sto let. Nutno ale podotknout, že mapa pracuje s informacemi z dřívějších povodní, od kterých se v kraji podařilo zrealizovat řadu protipovodňových opatření. 

Foto Se svolením Libereckého kraje

Štítky počasí, déšť, varování, Liberecký kraj, povodně, mapa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Firma vytvořila povodňovou mapu. Podívejte se, co vše může v Libereckém kraji zaplavit stoletá voda  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.