Počasí dnes21 °C, zítra18 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Stav nebezpečí na Frýdlantsku. Desítky evakuovaných, Smědá ve Frýdlantě už pomalu klesá

, aktualizováno 15. září 2024, 22:42

Hladiny řek v Libereckém kraji v neděli večer pomalu klesají. Půda je ale zcela nasycená a ke zvednutí hladin nyní přispěje každý déšť. V Hejnicích se nakonec zatím evakuovat nebude, hladina Smědé klesla. V 17. hodin vyhlásil hejtman Půta stav nebezpečí, v noci se čeká další déšť, který by opět měl hladiny řek zvednout.

„Vytrvalý déšť a silný vítr nás trápí i v neděli. Oproti sobotě je ale půda už nasycená vodou, a hladiny řek tak stoupají víc a rychleji," uvedl hejtman Martin Půta (Starostové pro LK). Déšť sice postupně ustává, povodňová vlna ale postupuje dál. 

V 17 hodin se rozhodl vyhlásit pro Frýdlantsko stav nebezpečí. „Nyní nemáme k dispozici zřetelnou predikci počasí, která by znamenala pokles toků do dnešních večerních hodin. Hlavním důvodem vyhlášení stavu nebezpečí je možnost evakuovat občany z těch nejohroženějších míst,“ dodal.

Tisíce lidí v Libereckém kraji jsou bez proudu. Poruchy se daří opravovat rychleji než přibývají

Bez proudu bylo v Libereckém kraji po třinácté hodině zhruba osm tisíc domácností. Situace v dodávkách se zlepšila, dopoledne bylo bez elektřiny přes 20 tisíc odběratelů.

Ve Frýdlantě se krátce před polednem rozezněly sirény. „Je to výzva pro obyvatele k přeparkování jejich vozidel z centra města z míst, kde by mohla být v případě rozlivu řeky ohrožena. V současné době je takových vozů v centru zhruba 140," uvedl tajemník povodňové komise ORP Frýdalnt Radek Černý. Šlo o preventivní opatření, protože Smědá byla v té době ve Frýdlantě na 3. SPA, ale voda stále stoupala a to rychleji, než byly ranní prognózy. 

Po třetí hodině odpoledne byla Smědá ve městě na některých místech těsně před vylitím a ve městě se opět rozezněly sirény. Byla vyhlášena všeobecná výstraha. Nábřežní ulice byla uzavřená. Hasiči s dobrovolníky už v pátek instalovali u řeky na pravém břehu Smědé u parku protipovodňové zábrany, v neděli odpoledne začali instalovat pytle s pískem i na druhou stranu řeky, kde řeka hrozila vylitím. Smědá ale pozdě odpoledne kulminovala a začala pomalu klesat.

V sobotu byla v kraji nejvážnější situace ve Višňové ve Frýdlantském výběžku, která byla od okolního světa odříznutá od rána do večera. Rozvodněná řeka se dostala do tří domů v Předláncích. „Z jednoho objektu bylo potřeba evakuovat dva lidi," řekl v sobotu starosta Višňové Michal Scheidl (Devítka). Nikdo neutrpěl zranění.

V neděli dopoledne se situace opět rychle zhoršila. Voda zaplavila všechny příjezdové komunikace. „Již není průjezdná silnice z Předlánců do Višňové, z Vísky do Minkovic ani z Poustky do Minkovic," dodal Schiedl. V obci zůstává jedna z posádek zdravotníků. „Jedna z našich posádek zde bude trvale umístěna, aby se lidé neocitli bez zdravotnické pomoci. Naši zaměstnanci jsou v pohotovosti a jsme kdykoliv připraveni posilovat výjezdové posádky," dodal mluvčí krajské záchranky Michael Georgiev.

Smědá v obci kulminovala po sedmnácté hodině. V obci se nadále intenzivně pracuje na ochraně domů. Po třetí hodině zasedala povodňová komise. „Postupně se začnou oslovovat občané, jejichž baráky jsou bezprostředně ohroženi vodou s pomocí stěhování nábytků do horních pater, případně s evakuací osob, či zvířat," upřesnil starosta. Komise také rozhodla, že v pondělí bude na místní škole ředitelské volno.

Své domovy muselo ve Višňové navečer nakonec opustit 33 lidí. Jsou z 15 domů v Předláncích a z Poustky. „Pětadvacet lidí odešlo samovolně, zajistili si ubytování u příbuzných a kamarádů. Ostatní jsme evakuovali řízeně," uvedl starosta. Podle něj to zatím vypadá, že nikoho dalšího evakuovat nebudou muset. „Doufejme, že už ne. Vypadá to, že už to začíná kulminovat," dodal Scheidl.

Kolem 19:30 hodiny začala hladina vody řeky Smědé pomalu klesat. "Ovšem začíná nám přitékat čím dál více vody z potoků. V současné chvíli našim 3 hasickým hasičským družstvům (Višňová, Předlánce, Minkovice) pomáhá dalších 8 dobrovolných jednotek a 4 družstva profesionálních hasičů. Nasazeny jsou veškeré síly a prostředky a nadále probíhá přečerpávání, jak jen to jde. Ještě musíme vydržet," dodal Michal Scheidl

V části obce Višňová, v Předláncích, zůstává silnice neprůjezdná, sjízdná je jen evakuační Tatrou hasičů. Stále jsou uzavřené také komunikace z Poustky do Minkovic a z Minkovic do Vísky. Jejich uzavření se předpokládá do ranních hodin.

Lehce optimistická je situace v Hejnicích, které leží nejvýše na toku Smědé. Zde už řeka pomalu klesá. Vedení Hejnic po poledni vyzvalo obyvatele v blízkosti vodních toků, aby si připravili evakuační zavazadlo. Starosta Jaroslav Demčák se obával, že jejich evakuaci budou muset zahájit do hodiny, srážky ale poté zeslábly a Smědá přestala stoupat. Podle starosty tak zatím k evakuaci obyvatel přistoupit nemusí. Půda ale není schopna pojmout žádnou vodu. „Vzhledem k vývoji počasí a dalším srážkám a stoupání vody vyhlašuji pro Hejnice všeobecnou výstrahu a přípravu lokalit u vodní hladiny na případnou evakuaci. Nejhorší ještě nemáme za sebou," uvedl Jaroslav Demčák po poledni. Kolem třetí hodiny ale hladina kulminovala a od té doby pomalu klesá. „Co spadne, to rovnou odteče. Kolísá to a doufáme, že déšť znovu nezesílí," dodal.

Ve 20:45 přišla z Hejnic poměrně dobrá zpráva. "Řeka Smědá v Hejnicích dál pomalinku klesá a aktuálně je odvolán stav pohotovosti, ale stále platí 1. SPA, stav bdělosti. Nadále však silně mrholí, proto není předpoklad výrazného pádu hladiny někam k normálu. Doufejme, že to slabé pršení vydrží co nejdéle, aby si řeka udělala co největší prostor na zítřejší srážky, které ještě v menší míře hrozí," dodal starosta Hejnic.

Povodňová situace v neděli

Neděle, 15. září 2024, 13:25

Povodňová situace v neděli
Povodňová situace v neděli

Pro ostatní místa v kraji se předpověď meteorologů vylepšila, ve stotisícovém Liberci přesto zůstává povodňová komise stále v pohotovosti. „Pro měřící stanici v ulici Na Zápraží, což jedolní centrum u ulice Barvířská, se z původní předpovědí dosáhnutí 3. stupně povodňové aktivity předpověď změnila na 1. stupeň, což je stupeň bdělost. Této situaci také přispělo včasné vypuštění jablonecké přehrady zhruba na 60 % její retenční kapacity," říká primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj). 

Bohužel tak optimistická nebyla situace pro Jeřici. „Dnes bylo do okolních obcí jako je Oldřichov v Hájích nebo Mníšek u Liberce dodáno cca 2000 pytlů  Do Hrádku nad Nisou jsme zapůjčili plničku na písek. Všech 8 dobrovolných hasičských jednotek JSDH města Liberce je připraveno dle požadavků a pokynů systému KOPIS vyjíždět a pomáhat. V hasičárně ve Vratislavicích máme připraveno k použití cca 500 plných pytlů," dodal liberecký primátor. 

Po čtrnácté hodině dosáhla Jeřice v Chastavě třetího stupně povodňové aktivity. Město z preventivních důvodů otevřelo evakuační centrum v budově základky ve Školní ulici. V Liberci ale Nisa rychle klesá a je tak předpoklad, že brzy začne klesat i v Chrastavě a dále po toku. To se nakonec také stalo a průtok v Liberci se dostal do normálního stavu, na Jeříci byl ale ještě v půl osmé třetí stupeň, pomalu se ale blížil druhému.

Pro obyvatele v Bílém Potoce, Hejnicích, Libverdě, Raspenavě, Novém Městě, Dolní Řasnici a Krásném Lese ve Frýdlantském výběžku zatím do pondělí platí doporučení, aby šetřili pitnou vodou z veřejného vodovodu kvůli odstavené úpravně vody v Bílém Potoce. V případě, že dojde pitná voda z vodojemů, bude vodárenská společnost zásobovat tyto obce cisternami.

V Novém Městě pod Smrkem je od 10:45 uzavřena pro dopravu ulice Husova. „Je přehrazena pytli s pískem, abychom svedli vodu jinam a ochránili místní obyvatele. V této části se totiž kanalizace zužuje a nestíhá vodu pobírat," upřesnil starosta Nového Města pod Smrkem Petr Černica (ANO). I v Novém Městě se ale situace uklidnila, večer byl na říčce Lomnici normální stav.

„V žádném případě nechci šířit paniku, nicméně je třeba obyvatele důrazně upozornit na to, že situace může být horší, než včera," upozornil v poledne starosta Raspenavy Josef Málek (Za obnovu obce) s tím, že ulice Luhová u Tamplu už je zaplavená. „Už teď je hladina vyšší než při včerejším maximu a voda navíc stále stoupá," dodal Málek. Obec zřídila evakuační centrum ve sportovní hale. I večer platil na Smědé v obci třetí stupeň povodňové aktivity, voda ale od poledne klesla zhruba o půl metru. Také Raspenava ale s obavami hledí na noc na pondělí. „Výhled, lze-li jej vůbec udělat, by mohl být takový, že nás v noci voda opět potrápí. Předpokládá se opětovný vzestup hladiny dle hlásného profilu v Bílém Potoce," řekl starosta. Obec pro žáky místní základní školy na pondělí vyhlásila ředitelské volno.

Na případné zhoršení povodňové situace se připravili i zdravotní záchranáři. „Intenzivně řešíme příjezdové a nouzové trasy v celém kraji, abychom zajistili maximální dostupnost našich služeb. I pro tyto chvíle máme připravené tři naše specializovaná vozidla pro mimořádné události. Ty jsou vybavené zdravotnickým materiálem, nafukovacím stanem, naftovým topením, elektrocentrálou a dalšími potřebnými prostředky," uvedl mluvčí krajské záchranky Michael Georgiev.

Silničáři také odpoledne museli uzavřít silnici první třídy 14 mezi Poniklou a Harrachovem. Vodou je zaplavený úsek v Jablonci nad Jizerou na Semilsku. Silnice je uzavřená preventivně. 

Omezení ve veřejné dopravě v Libereckém kraji je v neděli večer hlavně ve Frýdlantském výběžku. "Pro pondělní provoz předpokládáme i nadále omezení turistických linek a současně připravujeme náhradní obslužnost mezi Raspenavou, Oldřichovem a Mníškem. Budeme také sledovat situaci v obci Višňová. Další opatření mohou být přijata v případě zhoršení situace na některé z komunikací nebo železničních tratí," uvedl náměstek hejtmana Libereckého kraje Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

O víkendu nejezdily kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám turistické linky na Smědavu, krkonošské Zlaté návrší a Ještěd v Liberci. Od okolního světa je odříznutá Višňová, problémy jsou aktuálně mezi Dolní Řasnicí a Jindřichovicemi pod Smrkem na Frýdlantsku a dnes odpoledne nejezdily ani autobusy do Bílého Potoka kvůli zatopené silnici II. třídy od Hejnic. Ta je ale od 18:30 průjezdná. Komplikovaná je i dopravní obslužnost Oldřichova v Hájích na Liberecku, neboť pro dopravu je od soboty uzavřený podemletý most v Mníšku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Martina Petrášková

Štítky povodně, Liberecký kraj, hasiči

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stav nebezpečí na Frýdlantsku. Desítky evakuovaných, Smědá ve Frýdlantě už pomalu klesá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.