Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Lidé zasažení povodněmi mohou žádat o finanční pomoc ve výši až 73 tisíc na domácnost

Lidé zasažení povodněmi mohou požádat Úřad práce ČR o mimořádnou okamžitou finanční pomoc. Výše příspěvku se odvíjí od sociálních a finančních poměrů domácností, dosáhnout může až 73 tisíc korun, tedy patnáctinásobku životního minima.

Příspěvek může dosáhnout až 73 tisíc korun

Úřad práce ČR nabízí mimořádnou okamžitou pomoc lidem, kteří se v posledních několika dnech dostali do složité životní situace kvůli probíhajícím povodním. Jejím smyslem je zejména zajištění základních životních potřeb a odstranění následků povodní. O dávku mohou zažádat jednotlivci i rodiny. Finanční částka je ale vyplácena pouze jednomu zástupci dané domácnosti, na všechny členy rodiny připadá tedy dávka pouze jedna.  

Charita Česká republika vyhlásila sbírku na pomoc obětem povodní, přispívat můžete již nyní

Charita Česká republika vyhlásila veřejnou sbírku na pomoc obětem povodní a je připravena poskytnout okamžitou humanitární pomoc. Ta by měla zahrnovat jak materiální a dobrovolnickou pomoc, tak tu psychosociální v podobě krizových intervencí. Pro...

Výše příspěvku je určována dle sociálních a majetkových poměrů a příjmové situace domácnosti, dosáhnout však může až 73 tisíc korun. Zažádat o ni bude možné vícekrát. „Vývoj povodňové situace od počátku sledujeme a vyhodnocujeme. Chci všechny občany ujistit, že pokud se následkem velké vody ocitnou v mimořádné situaci, zejména v souvislosti s bydlením, jsme připraveni jim neprodleně a přímo pomoci, a to mimo jiné formou mimořádné okamžité pomoci. V odůvodněných případech ji lze poskytnout i opakovaně,“ sdělil v tiskové zprávě ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Lidem pomohou operátoři na infolince

Na čísle +420 800 779 900 funguje infolinka Úřadu práce ČR, kde operátoři lidem asistují při žádostech o okamžitou pomoc. „Naše call centrum bude klientům postiženým povodní k dispozici i během tohoto víkendu. Do terénu jsou připraveny vyjet také naše mobilní týmy, které finanční pomoc dokážou doručit přímo lidem v nouzi v nejvíce zasažených oblastech,“ doplnil v tiskové zprávě generální ředitel Úřadu práce ČR Daniel Krištof. Úřad práce by měl postupně přicházet i s dalšími formami podpory.

Pomoc zasaženým povodněmi poskytuje také množství neziskových organizací. Mezi organizace nabízející humanitární pomoc patří například Člověk v tísni, ADRA, Charita ČR nebo Diakonie ČCE. Nejedná se pouze o poskytování pomoci finanční, ale mimo jiné také o zajišťování lékařské péče, potravin, ubytování nebo psychologické pomoci. Dobrovolníci se také angažují přímo v zatopených oblastech nebo vyrábí protipovodňové pytle.

Štítky povodně, pomoc, příspěvek, charita, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé zasažení povodněmi mohou žádat o finanční pomoc ve výši až 73 tisíc na domácnost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.