Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Frýdlantské vodárenské se podařilo v noci na pondělí pustit úpravnu a doplnit zásoby vody

Frýdlantské vodárenské společnosti (FVS) se v noci na pondělí podařilo znovu spustit úpravnu vody v Bílém Potoce a doplnit zásoby pitné vody ve vodojemu. Zásoby by měly vydržet do středy, řekl ředitel Petr Olyšar. Kvůli záplavám musela společnost úpravnu odstavit. V sobotu proto vyzvala obyvatele sedmi obcí, které zásobuje, aby omezili spotřebu pitné vody a používali ji jen na pití a vaření.

Zdrojem vody pro úpravnu je Smědá. Při povodních se ale kvalita vody výrazně zhoršuje, a je podle Olyšara na pitnou neupravitelná. Díky tomu, že v noci v Jizerských horách prakticky nepršelo, mohli úpravnu znovu zapnout a zásoby doplnit. „Teď ráno se to zase trochu zhoršilo, tak jsme to zase vypnuli, ale vodojem jsme si doplnili, tak jsme v podstatě v běžném provozu," doplnil Olyšar. Zda velká voda nějak poškodila vtokové části zatím není vidět. „I když je voda v normálu, je jí hodně a není to vidět," dodal.

Kvalita vody ve Smědé byla podle Olyšara po celou dobu povodní špatná. Řeka kulminovala v neděli před polednem, kdy hladina vystoupala na 145 centimetrů a korytem se valilo přes 44 metrů krychlových vody za sekundu. Minulý čtvrtek bylo v řece jen asi 12 centimetrů vody. „Teď už jsme ale z nejhoršího venku, nehrozí žádné výpadky v zásobování pitnou vodou. A pokud ten vývoj bude tak, jak se předpokládá, tak odpoledne zrušíme rezervace cisteren, které máme v Liberci a Mladé Boleslavi," dodal Olyšar.

Úpravna pitné vody v Bílém Potoce je jedním z hlavních zdrojů pitné vody ve Frýdlantském výběžku. V regionu, kde žije zhruba 24 tisíc lidí, je ještě druhá úpravna ve Frýdlantu. Do modernizace zařízení v Bílém Potoce investovala Frýdlantská vodárenská v minulých letech 215 milionů korun, 126 milionů získala z Operačního programu Životní prostředí, dalších 30 milionů přidal Liberecký kraj. Do zkušebního provozu byla spuštěna na začátku roku 2019.

Pro modernizaci úpravny se firma rozhodla mimo jiné i kvůli tomu, že původní zařízení nebylo schopno při silnějších deštích zakalenou vodu vyčistit a zajistit kvalitní pitnou vodu. Na současné znečištění vody ale ani zmodernizovaná technologie nestačí, a proto bylo nutné úpravnu odstavit. Podobně musela být úpravna odstavena při povodni v červnu 2020, na zařízení tehdy velká voda nechala škody za půl milionu korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Martina Petrášková

Štítky ČR, voda, záplavy, firmy, Frýdlantská vodárenská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Frýdlantské vodárenské se podařilo v noci na pondělí pustit úpravnu a doplnit zásoby vody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.