Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Povodně otestovaly suchou nádrž nad Vískou, podle starosty se osvědčila

Víkendové povodně otestovaly suchou nádrž dokončenou v listopadu 2021 nad osadou Víska, která je částí obce Višňová. Poldr zadržel velké množství vody a výrazně zmírnil dopady povodní ve Vísce. Obec by takových nádrží potřebovala víc. Višňová byla nejpostiženější obcí povodní z uplynulého víkendu v Libereckém kraji, v sobotu i v neděli zůstala odříznutá od okolního světa, když tamní komunikace zaplavila voda.

Suchý poldr u Vísky vybudovalo Povodí Labe za 69 milionů korun. Nádrž s bezmála 216 metrů dlouhou hrází je schopna zachytit až 60.000 metrů krychlových vody a zmírnit tak dopady i stoleté vody. Hráz má v nejvyšším místě osm metrů a její součástí je železobetonový objekt, v němž se spojuje bezpečnostní přeliv a spodní výpust. Pod hrází jsou dvě výpusti, kterými voda odtéká, při povodni hráz vodu zadrží a dál pouští jen neškodný průtok. Podle starosty Višňové Michala Scheidla (Devítka) v ní během víkendových extrémních dešťů byly asi čtyři metry vody.

Nejhorší povodně postihly Višňovou v roce 2010, kdy Smědou v Předláncích teklo 450 metrů krychlových za sekundu, teď průtok při nedělní kulminaci nepřekročil podle údajů z Povodí Labe 100 metrů krychlových. Kvůli ochraně obyvatel postavili už v roce 2013 podél řeky Smědé ve Vísce liniovou hráz s čerpadly. Začíná u nového mostu a chrání celou zástavbu na pravém břehu.

Větší ochranu by podle starosty ale potřebovali také obyvatelé osady Předlánce, kde se voda pravidelně rozlévá. Tamní silnice bývá zaplavená pravidelně při jarním tání nebo intenzivnějších deštích, stává se to podle starosty i několikrát do roka. Protipovodňovou ochranu by podle něj potřebovaly také Minkovice. "Raději než suchou nádrž bychom ale nádrž s vodou, aby bylo možné se v ní i koupat," uzavřel Scheidl.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kateřina Andršová

Štítky ČR, záplavy, stavby, Povodí Labe, Višňová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Povodně otestovaly suchou nádrž nad Vískou, podle starosty se osvědčila  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.