Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Stav nebezpečí pro Frýdlantsko končí v poledne

Ve středu ve 12 hodin končí pro území ORP Frýdlant stav nebezpečí, který kvůli povodním vyhlásil v neděli pro oblast Frýdlantska hejtman Martin Půta. Obce mají teď týden na nahlášení škod na majetku ve svých katastrech. Situaci zvládají vlastními silami, pomoc zvenčí nepotřebují.

„Stav nebezpečí končí dnes ve 12:00, činnost v tento čas ukončí také krajská povodňová komise. V Libereckém kraji byla dnes ráno situace stabilizovaná a klidná, všechna protipovodňová opatření jsou zpátky ve skladech a probíhá úklid lokalit, kde se toky vylily z koryta. Včera také ukončily činnost všechny jednotky Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje a dobrovolných hasičů vyslané na Frýdlantsko v rámci stavu nebezpečí. Všechny obce na Frýdlantsku zvládají situaci vlastními silami,“ uvedl na tiskové konferenci po zasedání povodňové komise hejtman kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Ve středu ráno proběhlo další jednání krizového štábu a všech starostů Frýdlantska. „Obce mají za úkol do pondělního večera 23. září předložit seznam škod na majetku ve svých katastrech. Nabízenou pomoc od partnerských přeshraničních regionů nepotřebujeme a přesměrujeme ji do Olomouckého a Moravskoslezského kraje,“ dodal hejtman.

Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje disponuje zhruba 212 vysoušeči, další mají jednotlivé obce a sbory dobrovolných hasičů. „V tuto chvíli jsme obcím zapůjčili na jejich žádost 31 vysoušečů. Pokud si do 12 hodin nepožádají o další, má Hasičský záchranný sbor souhlas s poskytnutím většiny zbylých vysoušečů do jiných krajů, kde jsou akutně potřebné,“ uvedl ředitel HZS LK Jan Hadrbolec.

Víkendové povodně dopadly pro Liberecký kraj mnohem lépe, než ty v roce 2010, i když prognózy byly před víkendem podobné. „Škody budou významně nižší, než v roce 2010. Naštěstí u nás napršelo jen 350 mm srážek a ne 450 mm jako v jiných částech republiky. Skvěle také zafungovala infrastruktura, která byla po povodni ve 2010 uvedena do stavu, kdy podobným vodám, jako byla tato víkendová, běžně odolává,“ dodal Půta.

Do standardního režimu dnes přešel i Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje. „Dokončení likvidačních a obnovovacích prací už bude probíhat na místní úrovni. My jsme samozřejmě ve styku se samosprávami a když bude potřeba, budeme nadále vypomáhat,“ uzavřel ředitel HZS LK.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením SDH Frýdlant

Štítky povodně, Frýdlant, stav nebezpečí, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stav nebezpečí pro Frýdlantsko končí v poledne  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.