Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Pondělí 23. září 2024  |  Svátek má Berta
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Festival řemesel ukáže šikovnost žáků řemeslných oborů tří škol. Koná se ve středu před libereckou radnicí

PR článek

Řemeslná dovednost žáků tří škol Liberecka bude k vidění ve středu 25. září před libereckou radnicí v rámci Festivalu řemesel. Své dovednosti budou od 9.30 do 16 hodin předvádět sami žáci škol a veřejnost tak bude moci pozorovat například um čalouníků, aranžérů, truhlářů, řezníků, pekařů, strojařů nebo zahradníků. Řadu činností si pak budou moci lidé i sami vyzkoušet. Festival řemesel připravila nejen pro budoucí středoškoláky, ale i pro širokou veřejnost Střední škola Kateřinky, Střední škola hospodářská a lesnická Frýdlant a Střední odborná škola Liberec, která sídlí na Jablonecké ulici.

„Veřejnost a především žáci 9. tříd, kteří už přemýšlejí, na jakou střední školu se přihlásí, budou mít možnost seznámit se s ukázkami činností čalouníků, aranžérů, truhlářů, zpracovatelů dřeva, farmářů, řezníků, pekařů, malířů, strojařů, zahradníků a dalších oborů. Řadu činností bude možné také osobně vyzkoušet, pokud to bezpečnostní podmínky dovolí,“ říká zástupkyně ředitele Střední školy Kateřinky Blanka Merklová.

Zájemci z řad veřejnosti či případní uchazeči o budoucí studium se mohou v průběhu dne zeptat zástupců všech tří škol na vše, co je ohledně propagovaných oborů bude zajímat. „Od nás mohou získat například informace o odborných stážích v zahraničí, které Škola Kateřinky nabízí a které jsou velmi oblíbené. Žáci během nich vyjedou na dva týdny nebo i na několik měsíců do zahraničních firem, kde poznávají cizí prostředí, pilují angličtinu a získávají znalosti a dovednosti, které jim usnadní zapojení se do pracovního procesu po absolvování školy,“ vysvětluje Blanka Merklová. Tyto stáže probíhají v rámci EU v Dánsku, Portugalsku, Itálii či Lotyšsku. „Navíc mají vybraní žáci možnost zúčastnit se stáže i mimo EU. Záchranáři absolvovali záchranné akce na korálových útesech na Filipínách, obor Fashion Design umožňuje nejlepším žákyním absolvovat stáž ve svatebním salónu v hlavním městě Indie Dillí,“ dodává zástupkyně ředitele Školy Kateřinky.

A právě studentky oboru Fashion Design ze školy v Kateřinkách představí v rámci středečního Festivalu řemesel své ročníkové a maturitní práce ve dvou módních přehlídkách. První je připravena na 10:30 a druhá na 13 hodin. Obě proběhnou před historickou budovou liberecké radnice. „Všechny modely, které lidé na přehlídkách uvidí, vznikly přímo ve výuce nebo ve volnočasovém kroužku Kreativní dílna. Celkový styling a vše včetně doplňků vytváří žáci pod vedením svých učitelů,“ dodala Merklová. Žáci tohoto oboru se pravidelně účastní celostátních soutěží mladých módních tvůrců v Jihlavě, v Lysé nad Labem či v domovském Liberci.

Festival řemesel se koná každoročně a vždy přiláká velké množství diváků, žáků ze základních škol i jejich rodičů. „Je to jedinečná příležitost, jak se podívat na zajímavé obory středních škol mimo klasické školní prostředí, tak se určitě přijďte podívat. Je opravdu na co,“ uzavírá Blanka Merklová ze Střední školy Kateřinky v Liberci.

Součástí Festivalu řemesel je i doprovodný program v prostorách Kavárny Pošta, který zahrnuje výstavu produktů žáků zastoupených škol.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Aleš Funke

Štítky vzdělání, Škola Kateřinky, Liberec, řemesla

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival řemesel ukáže šikovnost žáků řemeslných oborů tří škol. Koná se ve středu před libereckou radnicí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.