Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Vlevo svatba, vpravo volby. V Dolní Suché měla volební komise v pátek o zábavu postaráno

Z Pensionu Na Suché v Dolní Suché, která spadá pod Hrádek nad Nisou, se první den krajských voleb večer linula melodie slavného hitu Modern Talkin Cheri Cheri Lady. O chvíli později se pak objekt u hlavní silnice ponořil do tesklivých tónů ploužáku kapely Kryštof. Kromě svatebčanů, kteří zde slavili svatbu svých blízkých, si ale hudby užívala i volební komise, která dohlížela na volby v místnosti na druhé straně vstupních dveří do objektu. A spolu s ní i voliči z Dolní Suché, kteří sem přišli v pátek 20. září v krajských volbách svůj hlas odevzdat.

„Náš penzion je tradičně při volbách využíván jako volební místnost pro místní. Když jsem se dozvěděl termín voleb a zapisoval ho do diáře, viděl jsem, že koliduje se svatbou, kterou jsme tu už měli objednanou. Nicméně obě části penzionu jsou odděleny chodbou, takže jsme se nakonec dohodli s obecním úřadem, který volby zajišťuje, že to nebrání tomu, aby se tu volby přeci jen uskutečnily. A ani svatbu jsem nemusel odřeknout,“ říká majitel Pensionu Na Suché Jan Dejmek.

Měl sice obavu z toho, jestli svatebčanům nebudou volby probíhající v objektu vadit nebo naopak volební komisi a voličům hluk ze svatby, ale obavy byly liché. „Pro nás to bylo vlastně dost příjemné zpestření. Na svatbě hezky hrajou, alespoň nám čas u komise pěkně utíkal,“ pousmála se jedna z žen, která ve volební místnosti na řádný průběh voleb dohlížela. Vše bylo podle ní pro volby připraveno dle pravidel, místnost je oddělena a splňovala všechny náležitosti. „Svatebčané byli navíc velmi kultivovaní, takže svatba vůbec nevadila ani nám, ani lidem, kteří přišli volit,“ dodává další dáma z volební komise.

Volební lístek součástí svatební výbavy

Zatímco většina svatebčanů se chystala odvolit v krajských volbách až v sobotu, po svatbě, pan Milan nechtěl nechat nic náhodě a vyřídil si voličský průkaz, aby mohl odvolit hned první den voleb právě v Dolní Suché. „Volit je mou občanskou povinností, proto jsme si dopředu vyřídil voličský průkaz. Že se ale bude svatba slavit ve stejném domě, kde se nachází i volební místnost, to jsem netušil. Zjistil jsem to až ve chvíli, kdy jsem na svatbu dojel. Ale bylo to příjemné překvapení,“ říká s úsměvem.

Volební lístek, který posléze vložil do obálky získané u volební komise, měl dopředu připravený. Přeci jen byl na svatbě. „Musím prozradit, že moje rozhodnutí, komu hlas hodím, hodně ovlivnily povodně v minulém víkendu. Zažil jsem povodně v roce 1997 a od té doby, když vidím velkou vodu, nejsem ve své kůži. Sledoval jsem, jak se kdo o své lidi při povodni postaral a podle toho jsem se při volbách rozhodl,“ uzavírá Milan.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martina Petrášková

Štítky volby, volební komise, svatba, Dolní Suchá, Hrádek nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlevo svatba, vpravo volby. V Dolní Suché měla volební komise v pátek o zábavu postaráno  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.