Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Liberecká radnice se do tmy rozsvítí červeně, podpoří Světový den dárců kostní dřeně

V sobotu 21. září se po setmění liberecká radnice rozzáří červeně. Město tím podpoří Světový den dárců kostní dřeně, který si připomínáme jako poděkování všem dobrovolným dárcům krvetvorných buněk vždy třetí zářijovou sobotu.

„Historická radnice bude do tmy zářit červeně především proto, abychom zvýšili povědomí veřejnosti o významu registrů dárců a život zachraňujících transplantací. V loňském roce se v rámci této iniciativy rozsvítilo na 50 památek, významných budov a dalších objektů. Letos se opět u poněkolikáté připojí i liberecká radnice,“ říká mluvčí libereckého magistrátu Jana Kodymová.

Český registr dárců krvetvorných buněk hledá dárce kostní dřeně (resp. krvetvorných buněk) pro pacienty ohrožené na životě některou ze závažných poruch krvetvorby jako je leukémie. Aktivně vyhledává nové potenciální dárce, pořádá nábory dárců a snaží se upozornit na problematiku dárcovství. Více informací najdete na webu www.darujzivot.cz.

Liberec už v minulosti podpořil rozsvícením radnice v barvě například předčasně narozené děti. Na jejich počest se historická dominanta v listopadu rozsvítila purpurově.

Světvý den dárců kostní dřeně si připomíná také Krajská nemocnice Liberec, jejíž Dárcovské centrum při transfuzním oddělení je součástí Českého národního registru dárců dřeně. Proto je možné do registru dárců kostní dřeně vstoupit i na transfuzním oddělení KNL, a to každé úterý a čtvrtek od 13:00 do 14:30 hodin. V libereckém dárcovském centru je v současnosti zaevidováno přes 2 000 potencionálních dárců kostní dřeně, z toho dvacet jich kostní dřeň již darovalo.

Při příležitosti Světového dne dárců kostní dřeně dnes probíhá dnes v Liberci také charitativní běh, který pořádají studenti Obchodní akademie Liberec v areálu Lesního koupaliště v Liberci v ještě do 16 hodin. Výše startovného je dobrovolná a poputuje v plné výši na podporu dobročinné organizace NÁBOR HRDINŮ z. s., která se věnuje náborům dárců kostní dřeně i krve a podporuje pacienty se závažnou, zejm. onkologickou, diagnózou. Více informací o akci najdete zde.

Ohodnoť článek

Foto se svolením města Liberec

Štítky dárci kostní dřeně, Liberec, radnice, zdraví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká radnice se do tmy rozsvítí červeně, podpoří Světový den dárců kostní dřeně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.