Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

Energie a talent na jedinečné soutěži. Na univerzitě soupeřili mladí návrháři z celé země

Aula a přilehlé učebny Technické univerzity v Liberci se v pátek 13. září proměnily v přehlídkové molo, šatny a maskérny v rámci 11. ročníku finále soutěže Oděv a textil. Na finále se do Liberce sjeli mladí návrháři ze třiceti českých a slovenských základních a středních škol, aby zde poměřili svůj um v navrhování a prezentaci designových oděvních kolekcí.

V diváky zaplněné aule se během finálového dne soutěže v rychlém sledu střídalo na osmdesát krátkých módních přehlídek. Překypovaly neobvyklými nápady. Hodnotila je odborná i laická porota. „Celá akce je skvělá a s nadšením se jí jako porotkyně účastním. Žáci a studenti mají příležitost prezentovat své nápady a modely a to podporuje jejich kreativitu a praktické dovednosti. Když navíc své práce předvádějí odborné porotě a publiku, získávají větší sebevědomí a motivaci k dalšímu rozvoji,“ řekla proděkanka Fakulty textilní TUL (FT) a odborná porotkyně soutěže Jana Drašarová. Z invence výtvorů byla nadšená. „Velmi oceňuji kreativitu a talent účastníků, kteří se nebojí experimentovat a přinášet nové trendy. K vidění byly opravdu zajímavé módní kousky,“ doplnila proděkanka Drašarová.

Spolu s proděkankou Drašarovou zasedl v porotě také vedoucí výtvarného oddělení Katedry designu Fakulty textilní Svatoslav Krotký, módní návrhářky Štěpánka Raiterová a Veronika Kahounová, Barbora Míková z módního časopisu Burda Style, radní Libereckého kraje Květa Vinklátová a ředitelka Krajské vědecké knihovny v Liberci Dana Petrýdesová.

Porotci měli nelehký úkol – vybrat v každé kategorii tři nejlepší kolekce. Kromě žáků základních škol, a to v tradiční kategorii Tvoříme nejen z textilu, předváděli své modely především středoškoláci. Konkrétně v tematických kategoriích Zapomenuté textilní a oděvní techniky, Mýty a pověry, Módní olympiáda a Technologie budoucnosti v oděvu.

„Účastníme se už poněkolikáté a je to skvělá akce. Pro naše studentky je důležité, že vidí tu obrovskou konkurenci i to, jak stejnou myšlenkou zpracují jiní tvůrci. Velmi důležitá je pro ně i prezentace. Zkouší si tady pracovat pod tlakem – sladit účesy, choreografii a hudbou a vše organizačně naplánovat. Hodně to studentkám dá,“ řekla Lucie Bartošová, pedagožka Integrované střední školy živnostenské v Plzni.

Na některých modelech pracovaly žačky a studentky – dívky na akci drtivě převládaly – i několik měsíců. Během přehlídek je také musely odprezentovat. „Je to trochu stres, stát na pódiu je pro mě nejhorší, ale k návrhářství to patří a mě to moc baví. Chci se mu věnovat. Ráda bych jednou navrhovala a šila kostýmy pro nějaké divadlo,“ zmínila Andrea Forsztáková, třeťačka Vyšší odborné školy a střední školy služeb a cestovního ruchu Varnsdorf.

Řada talentovaných návrhářů zamíří na Fakultu textilní

Řada studentek a studentů se chystá podat přihlášku na Fakultu textilní Technické univerzity v Liberci. „Loni k vám nastoupila naše absolventka a i letos připravujeme studenta, který má také velký zájem o libereckou univerzitu,“ zmínila pedagožka Lucie Bartošová. O studium designu na FT má zájem i Lucie Bendová, čtvrťačka Střední školy designu v Lysé nad Labem. V zákulisí auly právě rovnala kostým Dračího stromu, který soutěžil v kategorii Mýty a pověsti. Vytvářela jej dva měsíce. „Ráda bych pokračovala na vysoké škole, láká mě oděvní design a liberecká univerzita mě moc zajímá.“

Cenu za první místo v kategorii Tvoříme nejen z textilu si do Mníšku odvezli žáci tamní základní školy, dále nejvyšší ocenění obdržely střední školy z Plzně, Kladna a hned dvě škola z Třeboně. Mezi ceny za první místa byla zařazena originální skleněná plastika vyrobená mistry a žáky sklářské školy z Nového Boru. Všichni autoři umístění na stupních vítězů dostali věcné ceny věnované sponzory soutěže.

Oceněni byli i vítězové výtvarné kategorie Módní kresba pro základní školy, která nesla téma Energie a byla vyhodnocena už dříve. Všechny zaslané návrhy si mohli návštěvníci prohlédnout v chodbě do auly, toho času přehlídkového sálu.

TUL a Fakulta textilní poskytují soutěži nejen velkorysé prostory pro přehlídky a zázemí, ale také se aktivně podílí na podpoře mladých talentů. Proděkanka FT Jana Drašarová zdůraznila celorepublikovou prestiž soutěže a význam, který akce pro fakultu má. „Soutěž je klíčovou událostí, která podporuje mladé talenty. Akce přitahuje talentované studenty z celé republiky, kteří tak mají možnost seznámit se s fakultou. Mnozí z nich se následně rozhodnou pro studium právě u nás. Ale nejen to. Akce přináší vzájemné obohacení. Setkávají se tu studenti, odborníci a veřejnost, což přispívá k rozvoji a popularizaci textilního průmyslu a oboru jako takového,“ uvedla proděkanka Drašarová.

Součástí alce byly i doprovodný program. Nesoutěžní uvítací přehlídku obstarala Škola uměleckého průmyslu ze slovenského Svidníku, jejíž žáci obdrželi v loňském ročníku nejvíce cen. Hudební vystoupení obstaral rapper Kullsum. V předsálí pak probíhaly interaktivní prezentace partnerů soutěže, včetně fotokoutku časopisu Burda Style a ukázek práce žáků novoborské sklářské školy, která dodala hlavní ceny.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením TUL/Adam Pluhař a Jakub Volný

Štítky vzdělání, soutěž, design, návrhářství, TUL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Energie a talent na jedinečné soutěži. Na univerzitě soupeřili mladí návrháři z celé země  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.