Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

V povodní zasažené Višňové zvítězilo v krajských volbách ANO, přesunutí jedné volební místnosti problémy nepřineslo

Ve Višňové na Frýdlantsku, kterou minulý víkend zasáhly extrémní deště a následné v rámci kraje nejrozsáhlejší povodně, zvítězilo v krajských volbách hnutí ANO, druzí skončili Starostové pro Liberecký kraj a třetí koalice Stačilo!, která spojila komunisty a ČSNS. K volbám přišlo ve Višňové 409 lidí z 1082 oprávněných voličů, volební účast v krajských volbách tedy byla 37,8 procenta. Podle starosty obce Michala Scheidla volby povodně příliš neovlivnily a problémem nebyla ani jedna z volebních místností, přesunutá z obecního úřadu zhruba o 300 metrů dál do místní knihovny.

V pěti volebních okrscích Višňové nakonec nejvíce hlasů hodili lidé v krajských volbách hnutí ANO, které získalo 45,92 procent hlasů. Druzí Starostové pro Liberecký kraj získali 26,17 procent hlasů a třetí koalice Stačilo! 7,65 procent hlasů. Volební účast byla ve Višňové podobná, jako v krajských volbách před čtyřmi lety. Tehdy byla vyšší jen o necelé jedno procento. „Jsem přesvědčen, že na volební účast neměla voda z minulého víkendu příliš vliv. Pokud vůbec někdo kvůli následkům vody nešel volit, budou to jednotlivé případy, ale o žádném nevím. Ani nutnost přesunout volební místnost z obecního úřadu do místní knihovny se volební účasti určitě nedotkla. O přesunutí volební místnosti jsme informovali všemi možnými kanály, takže lidé o tom věděli. A pokud by přeci jen někdo netušil, měli jsme na úřadě po celou dobu voleb kolegyni, která by zbloudilého voliče nasměrovala okamžitě správným směrem,“ říká starosta Višňové Michal Scheidl (Devítka).

Volební místnost ve Višňové z obecního úřadu přesunuli z praktických důvodů. Během povodní tu zřídili krizový štáb, který využívají dodnes, především ke koordinaci dobrovolníků a pomoci s odstraňováním povodňových škod. Například včera tu koordinovali pomoc stovky dobrovolníků, pracovníků úřadu a hasičů. „Rozdělili jsme je do 12 týmů, které otloukaly vnitřní omítky zatopených objektů, odkopávaly zdi podmáčených domů, podíleli se na svozu nábytku a dalšího odpadu ze zatopených objektů, uklízeli pole od naplavených věcí nebo pomáhali rozebírat prkna po demolici stodoly,“ vypočítává starosta Višňová. Právě stodolu v Předláncích, která měla vlivem povodní porušenou stabilitu a nakláněla se, nechala obec ještě před volbami v pátek odpoledne kvůli její nebezpečnosti pro okolí strhnout.

Dnes už ve Višňové pomáhá poslední desítka dobrovolníků. „V sobotu se toho stihlo opravdu hodně a tak dneska využijeme posledních deseti dobrovolníků, potom už vše zvládneme postupně svými silami. Všem moc děkujeme za jakoukoli pomoc, opravdu si jí vážíme,“ uzavírá Scheidl.

Višňová na Frýdlantsku byla během povodní o uplynulém víkendu v rámci Libereckého kraje nejpoškozenější obcí. Smědá tu napáchala škody na rozsáhlém území a hned dvakrát, v sobotu i v neděli, odřízla některé osady obce úplně od okolního světa. Evakuováno bylo během víkendu celkem 33 lidí, velká voda se dostala do dvou desítek domů. Zaplavila ale velké množství zahrad, luk a polí. Škody Višňová, podobně jako další zasažené oblasti, teprve sčítá. Čas má do sedmi dnů od ukončení stavu nebezpečí, který vyhlásil hejtman Martin Půta v neděli 15. září. Odvolal ho ve středu 18. září v pravé poledne.

Ohodnoť článek

Foto Martina Petrášková

Štítky volby, Višňová, povodně, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V povodní zasažené Višňové zvítězilo v krajských volbách ANO, přesunutí jedné volební místnosti problémy nepřineslo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.