Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Úterý 24. září 2024  |  Svátek má Jaromír
Bez reklam

V SeniorCentru ve Vratislavicích mohou klienti malovat prostřednictvím umělé inteligence

S neobvyklou aktivitu pro své klienty přišlo SeniorCentrum v Liberci Vratislavicích nad Nisou. Svým klientům nabízí možnost „malovat“ s pomocí umělé inteligence. A to i přesto, že mají třeba fyzická omezení. Klienti totiž při arteterapii vypráví svou představu o tom, co malují na prázdné plátno a aktivizační pracovník jejich nápady zadá jako příkazy umělé inteligenci. Ta pak vytvoří vizuální podobu představ. Klienti jsou výsledky nadšeni i dojati.

Aktivita vznikla díky iniciativě aktivizačního pracovníka Lukáše Pokorného. „Ve spolupráci s umělou inteligencí umožňujeme klientům pracovat s fantazií a přenášet ji do reality i v případě, že mají fyzická omezení. S klienty vytvoříme bezpečné prostředí, třeba klidně venku na zahradě a během arteterapeutického sezení je vedu k tomu, aby si představili, co by namalovali na prázdné plátno. Jejich myšlenky a nápady zadám jako příkazy umělé inteligenci, která vytvoří vizuální podobu jejich představ," popisuje Lukáš Pokorný.

Program je postaven na myšlence, že kreativita a tvořivost jsou pro duševní zdraví seniorů klíčové. Proces nejen stimuluje kognitivní funkce, ale také přináší radost z tvoření a pocit naplnění. „Je neuvěřitelné, jak silně na klienty tento přístup působí. Mnozí z nich jsou dojatí, když vidí své myšlenky přeměněné v konkrétní obraz. Navíc se otevírá prostor pro sdílení jejich životních příběhů, které jsou často plné emocí a vzpomínek. Tento proces má výrazně pozitivní dopad na jejich psychickou pohodu a sebeúctu,“ říká ředitelka SeniorCentra Liberec Lucie Čechová.

Aktivita podporuje i mezilidské vztahy a sdílení mezi klienty a zaměstnanci. Senioři mají možnost o svých představách diskutovat a vracet se ve svých vzpomínkách k významným okamžikům svého života.

„Pro naše klienty je důležité mít možnost tvořit a projevovat se, i když jejich fyzické možnosti nejsou takové jako dřív. Díky této aktivitě mohou znovu objevit vlastní kreativitu,“ dodává Čechová.

Trénink paměti a fantazie je v SeniorCentrech SeneCura pravidelnou součástí aktivizačních programů. „Důvod je jednoduchý – udržení mozkové aktivity a stimulace kognitivních funkcí má zásadní vliv na kvalitu života seniorů. Tvořivé aktivity posilují nejen paměť, ale také zvyšují psychickou pohodu a sebevědomí,“ dodává ředitelka.

SeniorCentrum v Liberci se nachází ve Vratislavicích nad Nisou, otevřeno bylo v roce 2019. Poskytuje 40 lůžek v Domově pro seniory a 86 lůžek v Domově se zvláštním režimem, který je zaměřený na péči o seniory trpící Alzheimerovou chorobou či jinou formou stařecké demence.  

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením SeniorCentra Liberec

Štítky senior, umělá inteligence, Alzheimer, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V SeniorCentru ve Vratislavicích mohou klienti malovat prostřednictvím umělé inteligence  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.