Počasí dnes17 °C, zítra15 °C
Středa 25. září 2024  |  Svátek má Zlata
Bez reklam

Liberecká poradna pro mezilidské vztahy slaví 50. výročí založení

Liberecká poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy, která dnes sídlí ve Dvorské ulici na Králově Háji, slaví 50 let svého fungování. Po brněnské a některých pražských poradnách je jednou z nejstarších v České republice. Za půl století existence v ní vyhledalo odbornou pomoc více jak 53 tisíc klientů.

Poradna je nízkoprahovým zařízením a klienti se na ni obrací se širokým spektrem potíží. „Přicházejí k nám klienti, kteří cítí v různých životních situacích obavy a úzkosti, obracejí se na nás lidé, mezi nimi i dospívající, kteří řeší své sebevědomí v osobním životě nebo i v práci, naopak jiní přicházejí, aby řešili problémy ve svých vztazích, nebo vztahy, které by chtěli mít. Rodiče u nás často řeší své rodičovské kompetence, tedy způsob výchovy svých dětí a nejistoty, které se u každého rodiče mohou objevit. Dalším tématem jsou výchovné problémy dětí nebo problematické vztahy v rodině. Páry většinou chodí proto, aby zlepšily svůj vztah nebo komunikaci, aby se lépe domluvily, co od sebe vzájemně potřebují,“ říká vedoucí poradny Ivo Lánský.

Současně už od jara 2010 běží takřka bez přerušení otevřená terapeutická skupina. Poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy poskytuje své služby klientům zdarma a klient v ní má právo vystupovat i anonymně. „Všechny informace klientů jsou chráněny a pracovníci poradny jsou vázáni mlčenlivostí,“ dodává Lánský.

Síť manželských a předmanželských poraden začala vznikat v celé republice v 70. letech s cílem ovlivnit narůstající rozvodovost. V září v roce 1974 tak byla otevřena i Poradna pro rodinu a mezilidské vztahy – manželská a předmanželská poradna v Liberci. Sídlila v prostorách U zeleného stromu, naproti dnešnímu Paláci Syner. V poradně tehdy pracovala jedna psycholožka a jedna sociální pracovnice, externě pak postupně spolupracovali další odborníci jako gynekolog, sexuolog, právník a další psycholog.

Postupem času se poradna přestěhovala do Liliové ulice a poté do Dvorské ulice na Králově Háji, kde sídlí dodnes a jak narůstal zájem klientů o její služby, rozšířil se i tým psychologů a sociálních pracovníků. „V současné době pracuje v poradně 11 psychologů a 5 sociálních pracovnic. Poradna svými pracovníky zajišťuje i působiště poradny v Turnově, v Semilech a v Jilemnici,“ doplňuje vedoucí liberecké poradny.

Od roku 2003 doposud má Poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy Liberec také pověření k vykonávání Příprav pro žadatele o náhradní rodinnou péči. V současné době poradnu navštíví zhruba 650 nových klientů ročně, vedených klientů má v průběhu roku kolem 1900.

Za 50 let existence poradny strávili pracovníci poradny s klienty v konzultacích skoro čtvrt milionu hodin, poradnou prošlo více než 50 000 klientů.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martina Petrášková

Štítky poradna, mezilidské vztahy, manželská poradna, Liberec, výročí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká poradna pro mezilidské vztahy slaví 50. výročí založení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.