Počasí dnes12 °C, zítra10 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Atletický ovál ve Frýdlantu se proměnil. Škváru nahradil tartan, vzniklo i multifunkční hřiště

Sportoviště odpovídající 21. století vytvořil Frýdlant během čtyř měsíců ze starého atletického oválu z 50. let, který pokrývala škvára. Sportovcům se moderní atletický stadion s tartanovým povrchem slavnostně otevřel ve středu 25. září. Součástí atletického oválu je také výseč pro hod koulí, prostor pro skok do dálky nebo multifunkční hřiště na volejbal či nohejbal. Nový atletický ovál financovalo město ze svého rozpočtu, celkem přišel na 19 milionů a 600 tisíc korun s DPH.

„Škvárový povrch na atletickém oválu nás už dlouho trápil. Pro sportování dětí byl totiž naprosto nevhodný. Měli jsme proto připraven projekt na modernizaci atletického oválu, kde jsme už počítali s moderním tartanem. Nicméně jsme věřili, že na jeho financování můžeme získat dotaci. To se bohužel ukázalo jako mylné přesvědčení, žádali jsme o ní čtyřikrát a čtyřikrát jsme na ni nedosáhli. Proto se zastupitelé na jaře rozhodli, že ovál zmodernizujeme sami, za peníze z městského rozpočtu,“ říká místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka (ODS).

Práce na modernizaci atletického oválu začaly v květnu. „Nejprve jsme vybrali více než 30 cm škváry, do vzniklého prostoru uložili kamenné lože, poté byl nahoru položen vodopropustný asfalt a teprve na něj přišla vrstva tartanu,“ popisuje místostarosta Frýdlantu. Tartanový povrch, který je černý, pak pokryla ještě jemná vrstva červené barvy. „Teprve potom mohlo dojít k lajnování drah. Máme tu čtyři a vyznačeny jsou různě dlouhé úseky, jak je atleti potřebují. Od 50 metrů až po 400 metrů. Což je vlastně celý ovál,“ dodává Jiří Stodůlka. Kromě drah najdou sportovci na novém oválu i zmodernizovaný skok do dálky, výseč pro hod koulí nebo multifunkční hřiště. „S tím jsme v původním projektu nepočítali. Měli jsme tam připravenu sportovní dlažbu. Realizátor projektu ale přišel s nápadem, nahradit ji multifunkčním povrchem, na kterém pak mohlo vzniknout ještě hřiště pro řadu sportů. Stačí umístit uprostřed po stranách stožáry, natáhnout síť a může se hrát volejbal, nohejbal nebo třeba badminton,“ podotýká místostarosta Frýdlantu.

Nový atletický ovál zatím využívají ke sportování frýdlantské školy. „Investice do modernizace atletického oválu je rozhodně krokem správným směrem, protože kvalita sportování teď bude na úplně jiné úrovni. Vždyť jde o sportoviště, které využívají stovky dětí. Jen z naší školy sem na tělocvik chodí na 800 žáků,“ říká ředitel Střední školy hospodářské a lesnické Frýdlant Miroslav Kudrna.

A žáci frýdlantských škol už moderní sportoviště otestovali, otevřené je pro výuku tělesné výchovy druhý týden. „Dneska tu tělocvik absolvovali žáci z 9.C a 9.D, dali jsme si za cíl 12ti minutový běh. A musím říct, že na tom tartanovém povrchu je to paráda. Se škárou to opravdu nejde srovnat ani náhodou. Tento nový povrch je krásně měkký, baví nás na něm běhat a když si chceme odpočinout, můžeme si na něj klidně sednout, nestudí. Za nás určitě velký posun na cestě ke zdravější mládeži,“ podotkl učitel tělesné výchovy ZŠ, ZUŠ a MŠ Frýdlant Jan Málek.

Atletický ovál a přidružená sportoviště pak využijí i sportovní kluby Frýdlantu. „Na tartanový povrch naše hasičská mládež čekala, jako na smilování. Pravidelně se účastní soutěží v hasičském sportu od okresních kol až po republikové soutěže a odpovídající podmínky pro trénink ve Frýdlantu dosud chyběly,“ dodává za Sbor dobrovolných hasičů Frýdlant jeho starosta Zdeněk Průša.

Frýdlant pak chystá otevřít modernizované sportoviště i pro sportující veřejnost. „Opravdu ale jen pro ty, kteří si tu chtějí zaběhat, zahrát nějakou míčovou hru a podobně. Tartan určitě není povrchem, na kterém by se měly prohánět děti na kolech nebo tříkolkách či koloběžkách a určitě nechceme, aby sem lidi chodili venčit psy. V současné době připravujeme provozní řád, který bude otevírací dobu pro sportující veřejnost upravovat. Vstup bude zdarma,“ uzavírá místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka.

Ohodnoť článek

Foto Martina Petrášková

Štítky sport, Frýdlant, atletický ovál, modernizace, dráhy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Atletický ovál ve Frýdlantu se proměnil. Škváru nahradil tartan, vzniklo i multifunkční hřiště  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.