Počasí dnes17 °C, zítra12 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

Festival Den architektury můžete v Libereckém kraji navštívit v 11 městech, v Liberci potrvá týden

Více než 120 měst České republiky i Slovenska se od pátku 27. září do čtvrtka 3. října zapojí do festivalu Den architektury. Pro milovníky architektury je připraven nabitý program, přístupný zcela zdarma. Letos se festival koná ve znamení Franze Kafky, Karla Hubáčka, Josefa Fanty, Františka Maxmiliána Kaňky i současné architektury. Během exkurzí do běžně nepřístupných budov a procházek za architekturou s výkladem odborníků na dané téma mohou zájemci objevovat skrytá a zapomenutá místa i stavby, bizarnosti ve veřejném prostoru, městskou divočinu i známé stavby z nových úhlů pohledu. Program nabízí také sérii přednášek, cyklo vyjížděk i divadelní představení, koncerty nebo workshopy pro děti. V Libereckém kraji se do festivalu zapojí 11 měst, Liberec nabízí program na celý týden.

„Liberecký program festivalu Den architektury zaštiťuje Fakulta umění a architektury Technické univerzity v Liberci (TUL). Festival začíná už v pátek 27. září a končí ve čtvrtek 3. října. Zájemce zavede do kampusu liberecké univerzity, do domu Karla Hubáčka, Zauhlovačky ve Vratislavicích, Galerie Lázně, Malého divadla i na Ještěd,“ říká mluvčí univerzity Radek Pirkl.



„Letošní ročník Dne architektury se nám spojuje s celou řadou významných výročí. Právě letos FUA TUL slaví 30 let od svého založení, navíc 80. narozeniny svého zakladatele a prvního děkana Jiřího Suchomela. A rok 2024 jsme také ve spolupráci s krajem, městem, Severočeským muzeem a dalšími partnery vyhlásili jakýmsi rokem Karla Hubáčka, který by se letos dožil 100 let,“ vysvětluje děkan Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci Jan Stolín.

Proto Den architektury zavede zájemce také do Ateliéru Karla Hubáčka nebo do rodného domu tohoto jediného českého držitele slavné Peretovy ceny. „V Severočeském muzeu pak v rámci akce promítneme film Maják Karel Hubáček, který produkovala Paměť národa Severní Čechy. Zájemcům o architekturu doporučuji v rámci programu festivalu navštívit další zapojené instituce, například Galerii Lázně, vratislavickou Zauhlovačku či Malé divadlo v Liberci,“ pokračuje Jan Stolín.

Z programu zve dále na komentované prohlídky Domu Karla Hubáčka, a to v sobotu 28. září od 10:00 do 16:00 hodin. Prohlídka začíná v každou celou hodinu, poslední se bude konat od 15:00. Výklad proběhne v zahradách objektu a návštěvníci si následně budou moci dům projít sami. Výklad si připravil ředitel Severočeského muzea v Liberci Jiří Křížek.



„V Domě Karla Hubáčka bude k vidění kromě původního interiéru také výstava prací našich studentů představující možné využití domu,“ dodává děkan Stolín.

Z programu, který připravila fakulta umění a architektury TUL, by mohlo zaujmout také promítání krátkého dokumentu o libereckém bazénu Modrá & Červená v pátek 27. září od 18.00 a v repríze od 20.00 hodin v posluchárně F12 (2. patro, budova F, Husova ul., Liberec). Po filmu bude následovat debata s jeho tvůrci ze skupiny Forward Creatives.

V sobotu 28. září od 10.00 hodin zve Den architektury na procházku po kampusu TUL s Vladimírem Baldou. „Sraz zájemců o historii kampusu, která sahá do 50. let 20. století, je u budovy rektorátu ve Studentské ulici číslo 2," doplňuje mluvčí univerzity.

V úterý 1. října v posluchárně G312 (3. patro, budova G, Univerzitní nám.) představí své nejnovější projekty architekt Saman Saffarian s Danielem Svitákem, se kterým vede ateliér Informované architektury na FUA TUL, dále Petr Štefek, který působil v Londýně, a tuzemské Mjölk studio. Blok přednášek Vizionáři v architektuře začíná v 18.00 hodin.

Dále zve Den architektury ve středu 2. října od 17:00 hodin na Ještěd na přednášku architektů Jiřího a Michala Krejčíkových o připravované rekonstrukci vysílače a horského hotelu „Liberec – Ještěd: Obnova architektonické ikony“.

Den architektury nabízí stovky akcí ve více než 120 městech a obcích po celé České republice i na Slovensku. V Libereckém kraji se chystá bohatý program kromě Liberce v České Lípě, Doksech, Frýdlantu, Jablonci nad Nisou, Kamenickém Šenově, Turnově, Vratislavicích nad Nisou, Železném Brodě, Lomnici nad Popelkou a Semilech.

Například ve Frýdlantu si budou moci zájemci v sobotu 28. září ve 14.00 hodin prohlédnout interiéry evangelického kostela Krista Spasitele ve Vrchlického ulici, který byl vysvěcen před 120 lety. Stavbou provede farářka Martina Tomčíková.

V Turnově v rámci Dne architektury představí ve čtvrtek 3. října v 17 hodin na pile Plátek urbanistické vize území Koňského trhu, které se nachází v blízkosti historického centra města a zároveň u řeky Jizery.

V Jablonci nad Nisou připravují na neděli 29. září na 15 hodinu procházku z letní scény Eurocentra, během které se zájemci dozvědí řadu zajímavých informací o procesu proměny Jablonce nad Nisou v dobách jistých i nejistých prostřednictvím historie a architektury se spolkem Plac, jabloneckou kanceláří architektury města, architektem Josefem Faltejskem a sochařem Pavlem Karousem. Představeny budou urbanistické souvislosti, architektonické hodnoty i přešlapy, prázdná místa i budoucích výzvy na příkladech z praxe i literatura, která tento vývoj zrcadlí. Tematické ohnisko bude zaměřeno na roky 58-89, kterým bude následně věnována i Tištěná architektura s představením knihy Architektura 58-89 (17.00) a projekce filmu Architektura ČSSR 58-89 (17.30) v Klubu Na Rampě.

Celý program Dne architektury nejen v Libereckém kraji lze najít zde.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením festivalu Den architektury

Štítky architektura, festival, Den architektury, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Den architektury můžete v Libereckém kraji navštívit v 11 městech, v Liberci potrvá týden  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.