Počasí dnes16 °C, zítra11 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

Noc vědců nabídne v Liberci na univerzitě 50 stanovišť, poprvé se zapojí i sportovní hala v Harcově

Noc vědců, akce oživující v jeden večer stovky vědeckých budov, do kterých se běžný smrtelník nedostane, proběhne letos v Liberci opět v prostorách Technické univerzity. Návštěvníci budou proplouvat laboratořemi, přednáškovými místnostmi, uvidí vybuchující experimenty a půjdou do hloubky aktuálních témat. Na více jak 50 stanovištích v osmi univerzitních budovách si budou moci mladí i staří vyzkoušet proměnu plastů nebo proměnu písku ve sklo, hlas se jim změní v žabí kvákání nebo medvědí bručení a vyzkoušet také mohou, jak moc přesně umí technologie číst proměny našich obličejů při změnách emocí.

Noc vědců začíná v prostorách Technické univerzity dnes v pátek 27. září v 17.00 hodin. Tématem letošního ročníku je proměna a ta bude také hrát hlavní roli na většině stanovišť. Mapu programu a jednotlivé části najdete zde.

„Novinkou letošního ročníku Noci vědců v Liberci je promítání filmu. Snímek Červená & Modrá se zabývá vizuální podobou libereckého bazénu před rekonstrukcí a po ní. To je v Liberci ostře sledovaná proměna. Proto bude po promítání také diskuze s tvůrci filmu. Promítáme dvakrát, a to od 18.00 a 20.00 hodin v posluchárně F12,“ říká mluvčí Technické univerzity v Liberci Radek Pirkl.

Během večera a noci nebude chybět hned několik stanovišť s umělou inteligencí a roboty a malí i větší nadšenci se mohou těšit na pokusy a práci s elektřinou, elektromobilitou a elektronovým mikroskopem, který nabídne svět zvětšený až milionkrát. „Vše s průvodním slovem a pod dozorem našich vědkyň a vědců. Takže vaše děti nezmizí, jen budou s úžasem zírat na ty proměny,“ dodává mluvčí univerzity.

Otevřená bude také TULaborka, univerzitní prostor tvůrčího neklidu. Vyrábět tu budou ruční papír, ale za použití 3D tiskárny.

Fakulta zdravotnických studií připravila na Noc vědců hned několik názorných ukázek toho, jak a co se mění v lidském těle každý den i během přechodu mezi dětstvím a dospělostí. Dozvíte se, že zítra budete někdo jiný, než jste dnes. Alespoň na úrovni buněk určitě.

A až budete ze vší té vědy a po všech těch proměnách v laboratořích a workshopových dílnách unavení, můžete se trochu protáhnout. „Poprvé budou v rámci Noci vědců otevřené i naše sportovní haly na harcovských kolejích. Haly máme také proměněné: jsou nově kompletně zrekonstruované a vybavené vším možným pro lezení, skákání, běhání a další škálu pohybu. Tam si dáte s dětmi do těla, kdybyste si chtěli večer nebo v noci ještě trochu zařádit,“ říká Bianca Lamrová z Oddělení komunikace a marketingu TUL, hlavní koordinátorka liberecké Noci vědců.

Kromě kampusu Technické univerzity v Liberci a sportovních hal na Harcově bude pro návštěvníky večer otevřená v rámci Noci vědců tradičně také iQLANDIA a po loňské premiéře se i letos přidává se svým programem Průmyslovka Liberec.

Ohodnoť článek

Foto se svolením TUL

Štítky zábava, věda, TUL, Liberec, Noc vědců

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Noc vědců nabídne v Liberci na univerzitě 50 stanovišť, poprvé se zapojí i sportovní hala v Harcově  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.