Počasí dnes10 °C, zítra12 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Napojte se na Liberec: město spouští očekávaný projekt komunitní energetiky

PR článek

Městská společnost Energetika Liberec pomůže obyvatelům Liberce se sdílením a využíváním elektřiny vyrobené z místních čistých zdrojů, jako jsou fotovoltaické panely na střechách rodinných domků, bytových domů nebo třeba škol.

Tímto má Liberec chytré řešení pro to, aby se energie „držela“ mezi sousedy, jakmile se zde vyrobí. To by v budoucnu mělo vést jak k větší jistotě dodávek elektřiny pro zapojené obyvatele, tak i k potenciálním úsporám.

„Startem komunitní energetiky se Liberec přibližuje k technologicky pokročilým městům Evropy, která energetickou bezpečnost a nezávislost berou skutečně vážně,“ říká Vojtěch Prachař (ANO 2011), náměstek primátora pro energetiku a Smart City. „Snažíme se proto jít příkladem a do sdílení samozřejmě zapojíme i městské budovy,“ dodává.

Jak sdílení elektřiny funguje?

Lidé zapojení do komunitní energetiky si mohou mezi sebou pomyslně posílat elektřinu pocházející z obnovitelných zdrojů. V roce 2024 vešla v platnost legislativa, která běžným občanům výrazně ulehčuje předání přebytků elektřiny, kterou si sami vyrobí, jinému odběrovému místu – stejně jako bude snazší odebírání přetoků. V celém procesu má však stále důležitou úlohu klasická distribuční síť.

Podle expertů z Unie komunitní energetiky, jíž je Liberec členem, se jedná o virtuální účetní operaci. Měří se, kolik elektřiny odteče do sítě od člena společenství (výrobce). V tu chvíli jiný člen společenství (spotřebitel), se kterým výrobce elektřinu sdílí, může až takové množství elektřiny čerpat z distribuční soustavy. Vše se odehrává za podmínek, na kterých se dohodli výrobce se spotřebitelem. Čím více elektřiny si členové ve společenství vyrobí a sdílí, tím méně jí musí odebrat od klasického dodavatele.

K tomuto účelu každý, kdo se bude chtít do projektu komunitní energetiky zapojit (jako tzv. aktivní zákazník, nebo člen energetického společenství), má nárok na bezplatnou instalaci tzv. průběhového měření od distributora. Díky tomu se toto přepočítávání elektřiny od místních odehrává téměř v reálném čase.

Kdo vás propojí?

S postupem, administrativou a připojením pomůže Energetika Liberec. Tento hlavní kontaktní uzel pro všechny zájemce o sdílení elektřiny bude také nabízet informační setkání s občany a návštěvy SVJ a bytových družstev, které zvažují zapojení do komunitní energetiky.

Rozvoj udržitelné energetiky je jedním z kroků na cestě k lepšímu životnímu prostředí pod Ještědem a k tomu, aby Liberec splnil svůj závazek v rámci evropské iniciativy Net Zero Cities – stát se klimaticky neutrálním městem do roku 2030.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Energetika Liberec

Štítky liberec, komunitní energetika, projekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Napojte se na Liberec: město spouští očekávaný projekt komunitní energetiky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.