Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Pátek 4. října 2024  |  Svátek má František
Bez reklam

Od radnice zmizela meteobudka. Zamířila na restaurování

Necelý měsíc už není meteobudka, která normálně zdobí prostor mezi divadlem a radnicí, na svém místě. Důvod? Byla potřeba ji zrestaurovat. Práce na její obnově by měly trvat do začátku listopadu, pak se vrátí na své místo.

„Město Liberec jako vlastník tohoto památkově chráněného historického díla pečuje o jeho dobrý technický stav i vzhled, proto došlo po odsouhlasení územním odborným pracovištěm památkové péče k jeho transportu do dílny restaurátora disponujícího licencí k restaurování,“ řekla Drbně mluvčí radnice Jana Kodymová.

Po skončení prací bude meteobudka vrácena na své původní místo, aby mohla nadále sloužit veřejnosti. „Meteobudka byla odvezena 7. září do ateliéru v Jablonci nad Nisou. Předpoklad vrácení restaurované památky na své místo je začátkem listopadu,“ dodala mluvčí.


Meteobudka před radnicí. FOTO: Město Liberec

Meteostanice vyrostla u radnice v roce 1898 z podnětu městské správy a několika spolků. Šestiboká stavba je inspirována tvarem radniční věže, měděná stříška budky je dozdobena stylizovanými květy slunečnic, šestiboký sokl je zhotoven z liberecké žuly.

Technickou památku vyrobil známý meteorologický odborník Wilhelm Lambrecht z Göttingenu, který tvořil meteostanice pro velká města po celé Evropě. Pro její vznik tehdy dokonce proběhla sbírka.

Před dvanácti lety přežila také pád, když do ní narazil jeden z autobusů MHD.

Ohodnoť článek

Foto Luboš Vrabec

Štítky meteobudka, liberec, radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od radnice zmizela meteobudka. Zamířila na restaurování  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.