Počasí dnes15 °C, zítra15 °C
Úterý 8. října 2024  |  Svátek má Věra
Bez reklam

Kraj sečetl škody po povodních. Jsou vyšší než 122 milionů korun

Liberecký kraj už zná škody, které na jeho území v polovině září způsobila povodeň. Odhadem jde o více než 122 milionů korun. Nejvyšší škody jsou a komunikacích, na vodních tocích a také v lesích.

„Škody odhadly obce na více než 122 milionů korun. Kde to bude možné, nejnutnější opravy na majetku si zaplatí ze svého rozpočtu či využijí úhrady od pojišťoven. Tam, kde jsou škody většího rozsahu a obce nebudou moci pokrýt náklady na opravy ze svého rozpočtu, bude možné využít státní dotaci,“ uvedl hejtman kraje Martin Půta (Starostové pro LK).

Kraj pak také musí investovat do oprav. „Obnovu krajských komunikací a mostů budeme provádět postupně dle finančních možností kraje, v případě nutnosti budou dalšími zdroji státní a evropské finanční zdroje,“ doplnil náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro LK).

Drtivou většinu škod způsobila voda na Frýdlantsku. S financováním jejich odstraňování by měly pomoct dotace. „Obce na území ORP Frýdlant by měly mít možnost žádat v Dotačním titulu č. 1 od Ministerstva pro místní rozvoj (MMR). Tento dotační titul zatím není vyhlášen, a to vzhledem k tomu, že se bude zaměřovat i na další regiony, kde byl nebo ještě trvá stav nebezpečí,“ vysvětlil radní Jiří Ulvr (Starostové pro LK).

Liberecký kraj zažil nejhorší záplavy v tomto tisíciletí v srpnu 2010, kdy si blesková povodeň vyžádala pět lidských životů. Velká voda zasáhla tehdy 81 měst a obcí na více než polovině území kraje. Po povodni zůstaly tehdy škody za 8,2 miliardy korun.

Ohodnoť článek

Foto Martina Petrášková

Štítky povodeň, škody, liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj sečetl škody po povodních. Jsou vyšší než 122 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.