Počasí dnes15 °C, zítra13 °C
Středa 9. října 2024  |  Svátek má Štefan / Sára
Bez reklam

Doksy chystají výrazné rozšíření a zatraktivnění muzea Čtyřlístku na zámku

Doksy chystají výrazné rozšíření a zatraktivnění muzea Čtyřlístku, které sídlí v městském zámku. Každá ze čtyř hlavních postav tohoto dětského komiksu bude mít vlastní místnost, řekl ředitel městské organizace KulturaDoksy.cz Petr Hozák.

„První bude Fifinčina kuchyně, další bude Pinďův strašidelný les, protože ten rád četl horory a rád se bál. Pak tam bude Bobíkova tělocvična a bude tam velká Myšpulínova laboratoř s jeho vynálezem vzducholodí," řekl Hozák.

Město už vybralo firmy, které stavební úpravy provedou a dodají dekorace a vybavení. Šlo o dvě zakázky, výsledná cena za obě je 6,8 milionu korun bez daně. „Zatím ale nevíme, kdy práce začnou," řekl starosta Doks Roman Fajbík (BOD 21–bud.-odpověd.-důvěra). Podle něj čekají ještě na uzavření licenční smlouvy s nakladatelstvím, které zastupuje tvůrce tohoto komiksu.

Po dobu stavby bude muzeum uzavřené. Za ideální scénář Hozák považuje, pokud práce na rozšíření začnou v listopadu, aby se vše stihlo do zahájení hlavní sezony, což je léto. Pokud by se to povedlo, na provoz muzea by to mělo nejmenší vliv. „Od prosince do února máme zavřeno, listopad a březen jsou měsíce, kdy se mohou objednávat jen dětské kolektivy, a v dubnu máme otevřeno o víkendech," uvedl Hozák.

Český komiksový fenomén Čtyřlístek baví děti už víc jak půlstoletí. Za svůj vznik vděčí Jaroslavu Němečkovi. Tento výtvarník a někdejší propagační grafik, který 20. února slaví osmdesátiny, vymyslel spolu s manželkou jeho postavičky - elegantní psí...

Muzeum je věnované vývoji dětského komiksu Čtyřlístek, jehož první číslo vytvořil Jaroslav Němeček před 55 lety společně se svou manželkou Lucií na jejich chalupě u Doks. Předobrazem čtyřlístkovských Třeskoprsk se staly právě Doksy. I to bylo důvodem, proč muzeum zaměřené na tento komiks v roce 2011 v tomto městě vzniklo. Původně bylo na půdě bývalé knihovny, do zámeckých prostor ho radnice přestěhovala na sklonku roku 2019.

Zatím tam je v jednom velkém sále, po rozšíření se jeho výstavní plocha více než zdvojnásobí. Kromě čtyř místností věnovaných hlavním postavám komiksu přibude ještě jedna, která bude mít vzdělávací a poznávací funkci. V hlavním sále navíc přibude kopie Němečkovy pracovny.

Muzeum modernizaci a rozšíření podle Hozáka potřebuje. „Na začátku jsme byli čistě muzeum, kde jsme chtěli předat informace o kulturním dědictví, které nám tu zanechává pan Němeček a které představovalo kompletní tvorbu Čtyřlístku. To chceme zachovat v té velké místnosti, ve které fungujeme doposud, ale jinak se konečně vytvoří okruh, který tady chyběl," uvedl.

Od rozšíření si slibuje, že opět začne růst návštěvnost muzea. Dříve do něj ročně přišlo i přes 30 000 lidí, nyní to je okolo 13 000. „Samozřejmě, milovníci Čtyřlístku jsou nadšení i z té jedné místnosti. Ale jak se mění generace, tak teď je spíš takový požadavek někam děti vzít. Takže čím dál tím víc fungujeme jako turistický cíl a děti si potřebují hrát, což zatím v muzeu úplně nešlo, byť jsme tam měli nějaké interaktivní prvky. A teď je doplníme místnostmi, které budou vyloženě interaktivní a hrací," dodal Hozák.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením Muzea Čtyřlístku

Štítky ČR, muzea, stavby, Čtyřlístek, Doksy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Doksy chystají výrazné rozšíření a zatraktivnění muzea Čtyřlístku na zámku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.