Počasí dnes13 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 10. října 2024  |  Svátek má Marina
Bez reklam

Krakonošův divadelní podzim pomáhá. Vysoké nad Jizerou vyhlásilo sbírku na pomoc vyplavenému herci

Vysoké nad Jizerou hostí v těchto dnech 55. ročník národní divadelní přehlídky venkovských souborů Krakonošův divadelní podzim. Řada herců na ni tentokrát ale přijet nemohla. Stále totiž řeší následky zářijových povodní. Jednomu z nich, herci a režisérovi Vojtěchu Hawrankovi se Vysoké nad Jizerou rozhodlo pomoci vyhlášením sbírky, na kterou přispívají i návštěvníci Krakonošova divadelního podzimu. Voda Vojtovi Hawrankovi a jeho rodině zničila zařízení domu, do kterého se nastěhovali před čtyřmi roky.

Ve Vysokém nad Jizerou v těchto dnech probíhá 55. ročník národní přehlídky venkovských divadelních souborů Krakonošův divadelní podzim. „Na týden se k nám sjíždějí soubory i jednotlivci z celé republiky. Někteří však letos přijet nemohli, protože se nyní snaží vypořádat s následky zářijových povodní. Dostal se k nám jeden ze silných příběhů, a protože město Vysoké nad Jizerou je spoluvyhlašovatelem národní divadelní přehlídky, rozhodli jsme se vyhlásit Sbírku pro Vojtu,“ říká vysocká starosta Lucie Vaverková Strnádková.

Vojtěch Hawranek působí v Divadle Devítka jako herec a režisér. Je ženatý a má dvě děti – pět a jeden rok. Domeček poblíž Odry začali stavět v roce 2019 a v létě 2020 se nastěhovali. Na dům si vzali hypotéku, kterou teď budou 25 let splácet, a manželka je ještě na mateřské. Když svůj nový domov zařizovali, řešili i pojistku, pojišťovna ji však odmítla, protože dům stojí v záplavové oblasti. Pojištění tedy nebyli, a tak zůstali bez odškodného.

Během záplav měli Hawrankovi v domě cca 50–60 cm vody. „Všechen nábytek šel pryč. Včetně sedačky a manželské postele, postelí dětí, hraček, skříní a komod. Kuchyňská linka snad nějaký čas ještě vydrží, ale spodky skříněk jsou špatné. Hrnce a pánve také byly pod vodou, která byla samozřejmě kontaminovaná, a to naftou z barelů od souseda. Jelikož máme malé děti, nádobí jsme raději vyhodili. Pryč musely také všechny dveře a obložky, pračka i myčka. Zůstala lednička, trouba a indukční deska. Dům je téměř prázdný, krom té linky tam není nic, jen vysoušeče a ventilátory,“ popisuje stav svého domu Vojta Hawranek, který se modlil, aby vydržely podlahy. „Není to žádný srdcervoucí příběh a ani nechci, aby to tak bylo. Jsou to holá fakta a realita, jaká je.“

Číslo účtu Sbírky pro Vojtu je 50032-1263116309/0800. Sbírka je otevřena do konce října, přispívají do ní také návštěvníci Krakonošova divadelního podzimu a putuje tam i výtěžek z úterního nočního loutkového představení ve výši 9255 korun.

Ohodnoť článek

Štítky divadlo, Krakonošův divadelní podzim, pomoc, sbírka, Vysoké nad Jizerou, přehlídka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krakonošův divadelní podzim pomáhá. Vysoké nad Jizerou vyhlásilo sbírku na pomoc vyplavenému herci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.