Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Pátek 11. října 2024  |  Svátek má Andrej
Bez reklam

Zesnulý hrádecký starosta Josef Horinka získal za projekt Dům seniorů ocenění křišťálové srdce

Novostavba Domu seniorů v Oldřichovské ulici v Hrádku nad Nisou získala ocenění v soutěži Komunální projekt roku 2024. Cenu ministra pro místní rozvoj, křišťálové srdce, získal zesnulý starosta Hrádku Josef Horinka, který stál u zrodu Domu seniorů. V úterý 8. října ji ve Valdštejnském paláci v Praze převzala jeho manželka Jana Horinková. Soutěž Komunální projekt roku vyhlašuje vydavatelství Profi Press a časopis Moderní obec. Do jubilejního 10. ročníku se přihlásilo celkem 99 projektů.

Myšlenkou na vlastní domov pro seniory, který by sloužil zejména obyvatelům Hrádku nad Nisou, se vedení města v čele s tehdejším starostou Josefem Horinkou začalo zabývat před více než osmi lety. Se stavbou se započalo v roce 2022 a první obyvatelé se začali stěhovat letos v srpnu. Nový domov seniorů se čtyřiadvacetihodinovou službou a oddělením se zvláštním režimem pro lidi s Alzheimerovou nemocí má kapacitu 36 klientů. „Třípodlažní dům je postavený v pasivním standardu plus. V přízemí se nachází recepce s prostorem pro posezení a ordinace lékaře s čekárnou. K dispozici jsou tam pokoje odlehčovací služby, kaple s knihovnou, malá tělocvična a zázemí pro personál,“ popisuje starosta Pavel Farský (Hrádek potřebuje změny!) s tím, že ve středu pater je vždy umístěná prosklená sesterna, malá kuchyňka a společenská místnost. Obyvatelé domova mají krásný výhled do městského ovocného sadu a k užívání mají zahradu s rybníčkem a altány. Domov seniorů postavilo za čtvrt miliardy korun město Hrádek nad Nisou. Sociální zařízení provozuje Liberecký kraj, který jej po pěti letech získá do svého vlastnictví.

Dům pro seniory v Hrádku nad Nisou byl do soutěže Komunální projekt roku 2024 vybrán coby zástupce Libereckého kraje. Cenu ministra pro místní rozvoj, kterou in memoriam obdržel bývalý starosta Josef Horinka, převzala jeho žena Jana. „Moc si vážím toho, že jsem společně se starostou Pavlem Farským a místostarostou Jaroslavem Poláčkem mohl být na udílení cen přítomen a Pepovi tam nahoru za všechno znovu poděkovat,“ říká hejtman Libereckého kraje a radní Hrádku nad Nisou Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

„Cena byla napsaná právem na Pepovo jméno. Když jsme ho zmínili a přidali k tomu velmi stručný popis jeho působení v Hrádku, tak celý sál povstal a tleskal ve stoje,“ popisuje atmosféru v sále starosta.

V desátém ročníku soutěže Komunální projekt roku se sešlo 99 přihlášených projektů uskutečněných mezi 1. lednem 2023 až 2. zářím 2024. Projekty se ucházely o prvenství v devíti soutěžních kategoriích: Sociální projekt roku, Veřejné zdraví a sport, Veřejná zeleň, Kulturní a vzdělávací činnost, Odpadové hospodářství, Utváření veřejného prostoru, Chytrá obec, Ekologický projekt roku a Bezpečný úřad. Součástí je také udílení Ceny ministra pro místní rozvoj a Zvláštní ceny hodnotitelské komise. Ocenění ze soutěže Komunální projekt roku 2024 zamířila kromě Hrádku nad Nisou také do Brna, Milovic, Bohumína, Čepřovic, Prosetína, Hrobčic, Prahy 13 a Chlumu. 

Absolutním vítězem 10. ročníku celostátní soutěže Komunální projekt roku se stalo město Brno s projektem Dům pro Julii, prvním dětským lůžkovým hospicem v ČR.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením Hrádku nad Nisou

Štítky domov seniorů, Hrádek nad Nisou, cena, křišťálové srdce, Horinka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zesnulý hrádecký starosta Josef Horinka získal za projekt Dům seniorů ocenění křišťálové srdce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.