Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Sobota 12. října 2024  |  Svátek má Marcel
Bez reklam

Náklady zůstanou, o výnosy přijdeme. Primátor Liberce se bojí dopadu záloh na PET lahve na třídění odpadů

Primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK) se obává dopadu zavedení záloh na PET lahve a plechovky od nápojů na stávající systém třídění odpadů. Vláda schválila novelu zákona o obalech, která zavádí zálohový systém. Předlohu následně projedná Parlament.

Cílem novely má být zvýšení míry recyklace a omezení množství odpadu v přírodě. Někteří představitelé měst či krajů ale zpochybňují, že zálohování očekávaný efekt přinese. „Ty lahve nebudou recyklované ve smyslu, že by se vymyly a znovu naplnily," uvedl primátor Liberce Jaroslav Zámečník.

Zároveň se bojí, že kvůli vyčlenění PET lahví z nynějšího systému třídění se obcím odpadové hospodářství prodraží. „V Liberci už dvě desítky let učíme občany plasty třídit do žlutých popelnic, stojí nás to desítky milionů korun. A právě ty PETky nám snižovaly náklady, protože se prodávaly jako surovina. A co se stane teď? Nám zůstanou náklady, ale ten výnos půjde nápojovým společnostem," dodal Zámečník.

Zálohy mají platit pro nealkoholické nápoje v plastových lahvích o objemu 0,1 až tři litry a alkoholické nápoje do 15 procent alkoholu v plastových lahvích. Dále pro všechny nealkoholické nápoje v plechovkách o objemu 0,1 až jeden litr a nápoje s obsahem do 15 procent alkoholu v plechovkách. Výjimkou jsou mléko a mléčné výrobky, jejichž obaly se zálohovat nebudou.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky primátor, zámečník, pet lahve, třídění, záloha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náklady zůstanou, o výnosy přijdeme. Primátor Liberce se bojí dopadu záloh na PET lahve na třídění odpadů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.